18. april 2024

Retroworld bringer 70’erne tilbage

Hadsten Højskole samler unge mennesker fra hele landet, og mange af os føler os på ukendt farvand. I den forbindelse er vi taget på opdagelse i den gamle stationsby for at udforske de små perler, der gør den unik fra andre. Første tur var en rejse tilbage i tiden til Retroworld.

Af: Victoria Sørensen og Marie Bergholdt

På en kold eftermiddag i januar ankommer vi til gårdspladsen ved Retroworld. Her bliver vi mødt af Jette Hvid Poulsen, som byder os indenfor i gildesalen. Varmen og duften af maling spreder sig omkring os og vidner om, at hotellet efter et mindre renoveringsprojekt er klar til genåbning til marts. Allerede fra første øjekast fornemmer vi, at det ikke er et almindeligt B&B. Midt i rummet står en stor lilla campingvogn med teksten ”Retroworld” og ”Protect Nature”, der pryder siden. Resten af rummet er fyldt op med møbler, der på autentisk vis illustrerer indretningen fra 60’erne og 70’erne. Rundt på væggene giver tapet i alle farver et spil i rummet, og teakmøblerne bringer os tilbage til mormors dagligstue.


Jette Hvid Poulsen er kærester med Michael Bendstrup, som er ejer af Retroworld. Hun er den eneste fastansatte ved Retroworld, men hun fortæller, at der stadig er rigeligt at lave.

De første par år sagde vi ja til alt, men det koster også. Både penge og timer. Så vi var nødt til at begrænse, hvad vi sagde ja til i en periode, da mange plejehjem havde stor interesse i os,” forklarer hun.

Hun uddyber, at det specielt er institutioner, de ønsker at henvende sig til. Plejehjem, skoler og foreninger er drømmescenariet at have som gæster. Der er en særlig nostalgi over stedet, som rammer den ældre målgruppe. Stedets koncept skaber en autentisk ramme for at blive taget tilbage til sin ungdom i 70’erne, og det vækker mange følelser i gæsterne. 

”Det er et stort sanserum. Folk bliver glade, nogle gange bliver de kede af det – de mindes,fortæller Michael Bendstrup om gæsternes reaktioner.

Plads til fest 

Udover de forskellige institutioner, der nyder godt af de fine lokaler, er stedet også oplagt for private gæster, der ønsker at holde fest eller et arrangement. Stedet har seks værelser og plads til 19 gæster og er derfor også populært for de gæster, der kommer langvejs fra. Da det kun er Jette Hvid Poulsen, der er fastansat, kræver det en stor indsats fra andre hænder. De har ansatte, de kalder ind, når det bliver nødvendigt, men drømmen om en selvejende institution presser på. Derfor er de taknemmelige for udefrakommende, som elsker konceptet og hjælper til.

Det er alle de der smådonationer, der gør, at stedet er så sjovt, som det er, fordi det er helt nede i detaljen,” afslutter hun.

Fra gildesalen går vi videre ind i pejsestuen. Jette Hvid Poulsen fortæller levende om de mange fester, der bliver holdt i lokalerne. Der hersker ingen tvivl om, at de gæster, der vælger at holde deres fester her, får en hyggelig aften i hjemlige omgivelser. Børnene hygger sig i sofaen, forældrene mindes deres barndom, mens de ældre tager sig en lur i en af de nærliggende værelser, inden de er klar til en festlig aften. Om aftenen serverer kogenkonen mormormad, og Michael Bendstrup kan lejes som DJ, når festen bevæger sig ind i gildesalen. Efter rundturen på hotellet står det klart, at 70’er-temaet er gennemgående og utroligt veludført.

Fra hobby til karrierevej
Det store udvalg af farverigt inventar har været længe undervejs. Allerede fra barnsben har Michael Bendstrup spenderet meget af sin fritid på lossepladsen, hvor han så nye muligheder i andres gamle skrald. Interessen blev til en passion, og han uddannede sig til tømrer. En kunnen, som Retroworld har nydt stor gavn af, da han har både renoveret huset og møblerne. Stort set hele møblementet består af de sager, han opkøbte i 70’erne, og som han sidenhen har sat i stand. Sådan skabes hotellets helt særlige stemning.

”Der er noget specielt ved gamle ting. De har en historie og ånd i modsætning til de nye kedelige ting fra IKEA,” mener Michael Bendstrup.  

Genbrug og bæredygtighed er to ting, der ligger til grundlag for stedet. Hele gården er allerede renoveret med genbrugsmaterialer, og ifølge Jette Hvid Poulsen slutter det ikke der.

”Han rager til sig, lige hvad han kan få fat i, alt fra stikkontakter til gardinstænger. Vi har et solidt lager, lad mig sige det sådan,” fortæller hun med et grin.

De håber, at jo mere opmærksomhed Retroworld får, jo større lokalt fokus kommer der på bæredygtighed. Det er den stolte indehavers mål at gøre sit hotel til en hovedattraktion i Hadsten, som Den Gamle By i Aarhus, blandt andet gennem flere renoveringsprojekter. I gården vil de bygge et såkaldt “retrotarium” med tidstypiske tv- og radioværksteder. Michael Bendstrup mener, at de i modsætning til Den Gamle By kan tillade sig at lege mere. Det passer ind i tiden, og derfor kan de slippe afsted med flere gale ting. Da vi forlader Retroworld er det med en følelse af at træde ud af en tidskapsel. 

Relaterede artikler