23. september 2023

Mette tager til Gambia for at give folk et bedre syn

I starten af oktober rejser Mette Rasmussen fra Hadsten Optik til Gambia, sammen med to andre optikere og stifteren af Syn For Sagen, hvor de skal hjælpe folk med dårligt syn og ingen briller, til en bedre hverdag med briller fra Danmark.

Mette skal være afsted i en uge, hvor hun både betaler for rejsen og selve opholdet i Gambia, så det er i den grad frivilligt arbejde, og hun ser frem til at komme afsted igen, da hun faktisk allerede har været sendt ud tilbage i 2011, hvor turen dengang gik til Marokko.

“Da jeg så opslaget fra Syn For Sagen, så var jeg slet ikke i tvivl om, at jeg skulle med til Gambia, og skrev faktisk med det samme. Vi skal ned til en del mindre byer, hvor vi skal forsøge at hjælpe de lokale med at få et bedre syn, med de brugte briller, som vi har med hjemmefra. Vi laver synsprøver på folk, og så forsøger vi at ramme en brille med den styrke som kræves. Det bliver naturligvis ikke på samme måde, som hvis det var herhjemme, men der er stadig stor forskel på ens livskvalitet, hvis man før kunne se 20 procent, og ender med at kunne se 80 procent. Det giver et helt andet liv, og der åbner sig pludselig en masse muligheder, hvis man får synet tilbage, så det er en af hovedårsagerne til, at jeg tager afsted”, fortæller Mette til ByensNyt og tilføjer:

“Herhjemme er briller også forbundet med mode samtidig med at det også giver folk et bedre syn, men det er både sundt og givende at komme til et sted, hvor det drejer sig om noget helt andet, og hvor det at have et normalt syn, bestemt ikke er nogen selvfølge. Man bliver lidt mere taknemmelig for generelle ting, når man kommer hjem igen, og i den grad mindet om, at synet er en utrolig vigtig sans”

Arbejdet med at indsamle brugte briller er i fuld gang, og mens ByensNyt var på besøg i Hadsten Optik, så kom der såmænd en kvinde med et par briller, som efterfølgende bliver renset, rettet til og mærket op, så Mette ved, hvilken styrke brillen har, når hun er kommet til Gambia.

“Jeg skal i hvert fald gerne have 500 briller med på turen, så der er også et stort arbejde forud for turen til Gambia. Folk er utrolig søde til at komme forbi med deres brugte briller, men jeg kan sagtens bruge flere, så har man nogle briller som bare ligger i skuffen, så kom meget gerne forbi med dem, så nogle andre kan få stor glæde af dem. Vi har interesse i alt, og tager imod med åbne arme”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler