17. juni 2024

Gitte var en helt særlig ildsjæl

Mindeord

Da jeg i december sidste år mødte Gitte Løcke i Søndergade, i forbindelse med at Julemanden skulle tænde juletræet, gav hun straks udtryk for sin begejstring for ByensNyt. Det var dengang et helt nyt initiativ. For sådan var Gitte. Når nogen forsøgte at gøre noget godt for byen, var man sikker på Gittes opbakning.

Jeg fortalte hende om ideen om at lade skiftende lokale profiler skrive en gadespejlskommentar på ByensNyt én gang om måneden og spurgte hende om hun ville være en af skribenterne. “Det vil jeg da rigtig gerne” svarede hun, “men jeg vil bare helst ikke være den første”. Siden hørte jeg, at Gitte var blevet syg og vi kontaktede hende derfor ikke. Her til formiddag fik vi så beskeden om, at Gitte var gået bort. Vi modtog derfor aldrig hendes kommentar.

Men det gør ikke noget, for Gitte skylder ikke noget. Hun gjorde så meget for byen da hun var her. Hun var en ildsjæl helt uden sidestykke, gik foran og trak læsset så mange gange, at det vil blive svært nogensinde at finde nogen der vil kunne gøre hende kunsten efter.

Da hun selv drev forretning som ejer af Matas i Hadsten, udviklede hun den hurtigt til at blive en af byens flotteste butikker og da hun siden solgte forretningen forblev hun i førertrøjen, som en særdeles aktiv og dynamisk konsulent for handlen eller “tovholder” som hun selv kaldte det. Som altid sprængfyldt af ideer og med en helt uimodståelig evne til at eksekvere og føre ideerne ud i livet. De fleste så det også som noget af et scoop, for Favrskov Avisen, da man ansatte hende på avisen. For Gitte kendte og var kendt af enhver der drev forretning i byen. Den kombinerede stilling som annoncekonsulent på avisen og tovholder for Hadsten Handel forblev hun i i 10 år.

I Favrskov Revyen i 2013 skrev vi om Gitte i en tekst på den gamle Ryg & Kaas-melodi “Lykke er”, hvor første vers lød: “Løcke hun er her og der og alle vegne, Løcke klarer alt, hvor andre ville segne, Løcke skal man aldrig prøve at indhegne – og hvad så!” Selv om teksten sine steder også var lidt kritisk, kom Gitte stolt og glædesstrålende op til mig, da hun havde overværet revyen og spurgte om hun måtte få en kopi at teksten. Det var Gitte i en nøddeskal.

ByensNyt talte i dag med Anders G. Christensen, der var borgmester i Hadsten i en væsentlig del af den periode, hvor Gitte var spydspids for handlen: “Gitte var en helt særlig ildsjæl” sagde han. “Der er ikke mange, der har gjort så meget for byen og for handelsstanden som hun har. Hun var en dynamo og var altid klar til at samarbejde. Det er noget af et chok og et kæmpe savn for byen, at hun ikke er her mere.”

Anders G. Christensen var en af dem, der i eftermiddags sammen med de fleste af byens handlende valgte at stille sig op langs vejen i Søndergade for at vise Gitte en sidste ære, da ligtoget gled stille gennem byen for at gøre et kort stop ved Matas, inden det igen fortsatte mod kapellet.

Æret være Gitte Rørbæk-Løckes minde.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler