27. maj 2024

Hvad betyder gigt og overvægt hos dit dyr?

Du ved godt, at din hund eller kat kan få gigt, men ved du, hvad der skubber negativt til udviklingen af gigt hos de elskede kæledyr?

Når din hund eller kat når en vis alder (ca. halvvejs i deres liv), har rigtig mange udviklet en eller anden grad af gigtforandringer i leddene, fortæller Dyrlæge Dorthe Nyrup fra Favrskov Dyreklinik. Og med rigtig mange mener hun ikke bare nogle få procent, men nærmere 50 % og derover.

Dorthe oplyser, at begyndende gigtforandringer ikke nødvendigvis behøver at gøre ondt i starten. Smerten kommer først senere, når inflammationen breder sig til knogler og ledkapsel, og så er forandringerne allerede temmelig fremskredne.

De to vigtigste negative faktorer, der gør sig gældende ved gigt er forkert slid på leddene og overvægt.

Det første er vi ikke kun selv herre over, da avl og kropsbygning kan spille en stor rolle. Men overvægt hos hunden eller katten skal der tages hånd om hele dyrets liv, da det er den allerstørste negative faktor i udvikling af gigtforandringer hos dit kæledyr, siger dyrlægen. Og det er ikke kun kraftig overvægt, men også mild til moderat overvægt.

Dyrlæge Dorthe Nyrup har derfor disse tips til dyreejerne:

  1. Kig på din hund eller kat med kritiske øjne og vurder løbende på dens vægt og huld.
  2. Få dit kæledyr tjekket løbende hos din dyrlæge og tjek også her vægt og huld og få en snak med fagpersonalet om dit kæledyr er slank eller til den gode side.
  3. Afstem fodertype og fodermængde i forhold til dit kæledyrs vægt, huld og behov.
  4. Sørg for dit kæledyr får motion nok.
  5. Husk at ovennævnte gælder hele dyrets liv.

Så op på vægten, mærk på dit kæledyr, vær kritisk, motioner og fodr korrekt slutter dyrlægen af sammen med et ønske om et rigtig godt nytår til alle

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler