26. maj 2022

Når hunden får julemad

Naboen gør det, familien gør det, alle gør det…. Og indrømmet, jeg gør det også nogle gange selv…, siger dyrlæge Dorthe Nyrup på Favrskov Dyreklinik.

Når der lidt flere gange end normalt kommer flæskesteg eller ribbensteg på bordet derhjemme i december måned, så bliver der ofte langet lidt rester ned lidt hunden, der savlende og håbefuldt står og inhalerer de gode duftstoffer oppe fra køkkenbordet.

Og er lunsen, der serveres, også er med lidt flødesovs på, ja så er det lige før vovsen nægter at spise andet resten af måneden, da intet kan komme op på højde med de gode og fede julelækkerier.

Din hund har allerbedst af at få rigtig hundemad og hvis du også synes den skal forkæles lidt ekstra her i juledagene kan du give den noget kogt kylling eller magre hundesnacks.

Men Dorthe Nyrup påpeger: “Selvom man tænker, ’ah det går nok’, så har den gode gerning en bagside. Hundens fordøjelsessystem er nemlig ikke designet til fede måltider. Den er fra naturens side lavet til at fordøje ret fedtfattige måltider bestående af magert kød, sener, indvolde og knogler, blandet 5-10% med plantefibre.”

“Så når hundens mave og tarm udsættes for mere fedt, kan bugspytkirtlen komme i store problemer. De enzymer, der skal nedbryde fedt, produceres i bugspytkirtlen og lige pludselig kan den ikke følge med og bliver betændt og irriteret (bugspytkirtelbetændelse). Tilstanden kan optræde i en akut og en mere kronisk fase, men især i den akutte kan hunden få store smerter og voldsom kvalme”.

“Afføringen vil typisk blive lys og blød, og der kastes galde op og hunden nægter at spise. Sidstnævnte er sådan set fint nok, da hundens fordøjelse har brug for ’pause’, så enzymer og bugspytkirtel kan falde lidt til ro”.

“Har man mistanke om at hunden er på vej til at få bugspytkirtelbetændelse, er det vigtigt at kontakte dyrlægen. Dyrlægen kan som regel måle via blodprøve, om hunden har eller er på vej til at få bugspytkirtelbetændelse. Milde opstartssymptomer oftest let nedstemthed, spisevægring og lys afføring. Så skal alarmknapperne ringe…”

“Og husk så: INGEN fed julemad til vovsen” siger dyrlæge Dorthe Nyrup…

“Lav hellere noget kogt kylling eller køb magre snacks, hvis din firbenede ven skal have lidt ekstra” afslutter Dorthe-dyrlæge og ønsker ByensNyts læsere en god jul.

Relaterede artikler