28. oktober 2021

Hvem har håneretten i veteranpløjning – det afgøres på lørdag

På lørdag ruller 12 veterantraktorer ind på en mark i Svenstrup, og så skal der dystes i pløjning. De 12 deltagere skiftes til at arrangere stævnet, hvor man skal være indbudt for at kunne deltage.

Konkurrencen har eksisteret i en hel del år, og i år er det Frode Jensen og en makker der står for stævnet, som i år køres i Svenstrup, lige uden for Hammel. Det er svært at finde jord, hvor man må pløje på denne tid af året, men marken som de har fundet i år hører ikke ind under de regler, da det er et fritidslandbrug, og derfor bliver det så her at stævnet finder sted denne gang.

“Det er ikke en lukket klub, men omvendt er det ikke alle og enhver der kan være med, da vi ikke har marker til rådighed, der er store nok til flere end vi er i forvejen. Ham vi har lånt marken af, har et fritidslandbrug med ikke alt for meget jord, så her må vi godt pløje inden november, som ellers er skæringsdatoen for erhvervslandbrug, men det synes vi er for sent på året”, fortæller Frode Jensen til ByensNyt.

Frode har selv en rød traktor af mærket Bukh, der er produceret i Kalundborg og fra 1964, og han har, på nær en enkelt gang, været med siden starten af det traditionsrige pløjestævne, hvor traktorerne skal være over 30 år gamle, for at kunne deltage.

“Der er et helt regelsæt som vi dyster i, og det går vi vældig op i, selvom at det mest er for sjov. Der er dommer på, så det går rigtigt til, der giver karakterer i de forskellige discipliner. Det er både, hvor lige det er, dybden, flækning, orden, helhed og afslutning på det hele, så der er mange ting der skal være i orden for at vinde. Det er ikke det store man vinder, men vi har en plastikpokal, som man får skrevet sit navn på, og som skal stå fremme indtil næste stævne”, kommer det smågrinende fra Frode.

Sådan ser skemaet ud, hvor der gives karakterer i seks discipliner af dommeren. Som man kan se, så blev stævnet afviklet i Haldum sidste år.

“Der trækkes lod om, hvilken bane man får, så det er helt tilfældigt, hvor man skal køre, men det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken bane man får, da jorden ikke er ens på sådan en mark. Så får man et stykke, der er hårdt, så er det ikke let”, lyder det fra Frode, der også får hilst på gamle bekendtskaber på dagen:

“Det er også en dag, hvor man møder en masse gamle venner og kammerater, og sidste gang mødte jeg sågar min fætter som jeg ikke havde set i mange år, men han havde hørt om stævnet, og synes det kunne være sjovt at se de gamle maskiner. Så det er virkelig en hyggelig dag, og der plejer tit at komme en hel del, så udover at man får håneretten, hvis man vinder, så er det en dag, hvor man får hilst på en masse mennesker, selvom der er nok at se til, når stævnet først er i gang”, siger Frode.

Veteranpløjestævnet starter klokken 10 med en indlagt pause klokken 12, hvorefter stævnet optages igen klokken 13 og så køres der frem til klokken 15. Der er mulighed for at købe pølser, øl og sodavand på pladsen, hvor der forventes at komme en hel tilskuere. Adressen er Vadstedvej 235 i Svenstrup.

Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler

Vejret i 8450

Hammel
broken clouds
13.6 ° C
15.4 °
12.2 °
78 %
5.9kmh
72 %
tors
13 °
fre
14 °
lør
13 °
søn
13 °
man
12 °