23. september 2023

I Peercaféen i Hammel kan man komme som man er

I Hammel ligger Peercafé, som er et tilbud til borgere i kommunen mellem 18 og 40 år, som er et sted i livet, hvor de har brug for støtte og gode råd af forskellige årsager, og i caféen som har åben hver onsdag eftermiddag, er der ingen krav og fordomme til dem der kommer.

ByensNyt havde fået lov til at kigge forbi i onsdags, hvor fremmødet, blandt andet på grund af sygdom, ikke var så stort som vanligt. Normalt er der mellem seks og ti personer med forskellige udfordringer i caféen, og man håber på, at flere kommer til hen ad vejen.

“Her fylder diagnoser ikke noget, man kan komme som man er og man behøver ikke tage en facade på. Jeg tager ofte en facade på, når jeg er andre steder, fordi jeg føler der er nogle krav og idealer til, hvordan man skal være som person, og det er der ikke her. Her kan jeg bare være mig selv, uden at der er nogen der kigger skævt til det”, fortæller Mette, der i mange år har boet på Harebakken, men nu er flyttet for sig selv i Hadsten.

Peer udspringer af udtrykket Peer-to-Peer, som betyder støtte på ligeværdig niveau, og dem der står for caféen, har selv haft psykisk sårbarhed inde på kroppen, hvilket gør, i følge Mette, at de har en bedre indsigt i, hvad det vil sige for eksempel at få en depression, hvilket har stor betydning for hende.

“Det er meget mere frit at være her, hvor mange andre steder, så er det en behandlertilgang, hvor jeg føler, at de nærmest læser op af en bog, i forhold til, hvordan jeg skal behandles. Her bliver jeg mødt som den jeg er, og jeg føler at det er et frirum at komme her, fordi der ikke er nogen krav om, hvordan jeg skal være eller opføre mig. Har jeg en pissedårlig dag, er det også ok”

Har prøvet det selv

Det er Carina og John der står for caféen ved Eriksminde, hvor Carina er ansat på ti timer, mens John er der som frivillig. De har begge haft psykiatrien inde på livet, så de ved i mange tilfælde, hvordan dem der kommer i caféen har det, og kan derfor lettere sætte sig ind i brugernes situation.

“Vi har lige fået en ny i caféen med ADHD, der havde store problemer med en app til sit TV, hvor John så kunne sige til ham, “Og du er garanteret ved at smide din telefon væk”, hvilket han kunne bekræfte, fordi som John sagde, at det kunne han have gjort. Så det med at blive mødt af en, der selv har prøvet det, det kan bare noget helt andet. En ting er at have læst sig til, hvordan man har det, hvis man har en depression, en anden anden ting er, at have prøvet det selv, og det er klart styrken her i caféen”, fortæller Carina.

På billedet ses John, Mette og Carina. De ansatte skal, i modsætning til borgerne, bruge mundbind i caféen.

Caféen har eksisteret i godt halvandet år, og drives via midler fra Socialstyrelsen, som minimum frem til 2022, hvorefter det skal evalueres om caféen skal fortsætte, hvilket John meget håber på.

“Vi kan jo se, at dem der kommer her, har stor glæde af det, og føler det som et frirum, og der er ikke mange udgifter forbundet med det, så vi satser på, at det kan fortsætte. Vi kunne godt tænke os, at blive lidt flere, og vi ved jo at de sidder derude i deres lejligheder, så nu skal de bare opdage, at vi er her. Vi mødes hver onsdag og en gang om måneden om lørdagen, hvor vi laver forskellige ting, tager på ture, spiller spil, hygger og laver mad eller hvad stemningen nu lige er til”, siger John, der sammen med Mette og Carina håber på, at de med tiden kan få deres helt eget lokale, som de selv kan indrette.

“Lige nu er det et lokale der bruges af andre resten af tiden, så det kunne være rart at få et lokale, hvor man føler at her hører vi til. Et sted, hvor brugerne af caféen også selv kunne mødes uden for åbningstiden, så de ikke nødvendigvis skal mødes privat, fordi det er for mange meget sårbart at skulle være vært. Et neutralt sted, som de føler er deres, ville være helt fantastisk”, lyder det fra Carina.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler