19. maj 2024

Kom godt igennem julen med gode råd fra Birthe Randklit

I morgen er det juleaften, og traditionen tro, står den på klassisk julemad i mange hjem, både i morgen, men også i dagene derefter. Julemad er generelt i den tunge og fede ende, så, hvis man ikke vil føle sig alt for oppustet og og tung til slut, har Birthe Randklit et par gode råd i den forbindelse.

Birthe ejer Randklit Care, der rådgiver folk i kost og motion, og for hende er det vigtigt, at man nyder julen og laver maden på den rigtige måde, men at man sørger for, at mængderne på ens tallerken ikke bliver alt for store. Samtidig har hun også nogle små tips til, hvordan man undgår at de fede julemad skaber forstoppelse, så man ikke ender på sofaen på langs efter den store julemiddag.

“Julemaden skal laves ordentlig og man skal bruge fløde til risalamanden, og ikke skyr eller mandelmælk, fordi den her ene gang om året, der skal det altså smage som det skal og her skal man give sig selv lov til at nyde det. Man skal hellere kigge lidt på mængderne på ens tallerken, og ad den vej skære lidt fra. Så får man stadig den gode oplevelse sammen med familien i juledagene”, lyder det fra Birthe Randklit og fortsætter:

“Mange får sure opstød og ondt i maven i disse dage, og noget af det skyldes, at man får en masse af det jeg kalder dynefedt. Man kan sammenligne det lidt med en vask der bliver tilstoppet, fordi dynefedt ligger sig fladt og er svært at opløse. Her er det vigtigt, at man får noget, der kan opløse fedtet, og et simpelt lille trick er, at man inden maden drikker et glas vand med citron, fordi det er med til at opløse fedt. Spis samtidig tre tomater hver dag, fordi tomater er med til at sætte gang i forbrændingen, radiser eller rød peber kunne også være en god ting. Skulle man alligevel føle sig oppustet, så kan en kop te være en god ting, fordi det er varmt, og dermed med til at opløse fedtet”

Birthe mener ikke, at man skal fokusere så meget på, hvad man spiser i juledagene, men mere det man spiser resten af året, fordi det er her, man for alvor kan gøre en forskel.

“Man skal huske at nyde højtiderne, og så have fokus på, hvad man spiser i hverdagen, fordi ellers får man et forkert forhold til mad, hvis man hele tiden føler at man skal holde igen. Man skal give sig selv love til at nyde den gode mad i julen, og vil man gerne smage på det hele, så kan man jo skære lidt ned på mængderne, og nøjes med en eller to portioner i stedet for tre, fordi det kommer ikke til at smage bedre, jo mere man spiser. Jeg hører mange der er bange for, at de tager på i julen, og her er det vigtigt at sige, at man skal se det som en lille vægtøgning, der stille og roligt forsvinder, med mindre man selvfølgelig fortsætter med at spise fedt og sødt efter julen”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler