18. maj 2024

Nyt Syn Brilleriet har fået “magisk” kunst

Navnet på Lise Reeses brilleforretning giver i disse dage betydning på flere måder. Der er nemlig kommet kunst op, både i vinduet og i selve butikken fra den lokale kunstner Janni Vad, men det er ikke alt man kan se med det blotte øje.

I det store butiksvindue, hvor der altid er flot dekoreret, hænger der i øjeblikket flere malerier lavet af Janni Vad, som umiddelbart ligner helt almindelige malerier, men finder man så sin telefon frem og downloader et lille program, så ser det pludselig noget anderledes ud. Malerierne bliver med ét “levende” og der udspiller sig en mindre forestilling i vinduet og sågar uden for butikken, gennem ens skærm på telefonen. Det er såkaldt AR, eller Augmented Reality, der er i spil, som minder om Virtuel Reality, men, hvor man ikke behøver specielle briller, men blot en telefon. (Artiklen fortsætter under videoen, der giver et indtryk af, hvordan “magien” opleves i Østergade)

Inde i butikken er der umiddelbart ingen kunst at se, men i gulvet er der en QR-kode, og scanner man den, præcis som udenfor, så dukker der pludselig alverdens ting og sager op på ens skærm i lokalet, som man ikke kan se med det blotte øje, men kun gennem sin skærm.

“Det har været ret sjovt at arbejde med malerierne på denne måde, og det giver en masse muligheder for at give folk en helt speciel oplevelse. Nyt Syn, som butikken jo hedder, får helt ny mening med AR, og derfor var det også helt oplagt at lave en udstilling netop her. Mine motiver finder jeg i lokalområdet, primært i skoven, og alle billederne er med inspiration fra Hammel og omegn, blandt andet Pøt Mølle”, fortæller Janni Vad til ByensNyt.

Eneste minus lige nu, er, at den app som man skal bruge, kun findes til IOS og ikke android, så man kan kun opleve det magiske, hvis man har en iPhone eller iPad.

“Det er lidt ærgerligt, men Adobe der laver app´en er i gang med en version til android der er lige på trapperne, så indtil da er det kun iPhone og iPad der virker. Lise har dog en iPad som man kan låne, så i åbningstiden er det muligt for alle at opleve hvad AR kan”

Lise Reese er begejstret for kunsten, og nyder at kunne give sine kunder en ekstra oplevelse, når de er i forretningen, og selvom at man ikke er kunde, så er man stadig velkommen til at komme ind og gå på opdagelse i den nye teknologi.

“Desværre skal billederne allerede ned i næste uge, da vi skal i gang med vores juleudsmykning, men vi beholder “udstillingen” i selve butikken. Janni har nævnt, at man jo i princippet kan skifte denne del løbende, så det kan godt være at vi skal overveje det, således at man fra tid til anden, kan få en ny oplevelse, når man er her”, lyder det fra Lise Reese.

Der er en udførlig guide, både i butikken og i vinduet til, hvordan man får magien i gang. ByensNyt har testet det, og det fungerer lige som det skal og er nemt at gå til.
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler