10. september 2024

Tilbage i 80erne var Hammel et mindre musikmekka

I dag tænker de fleste nok ikke Hammel som værende et mindre epicenter for “upcoming” musik, men tilbage i starten af 1980´erne, så det ganske anderledes ud.

Tilbage i 1979 blev Hammel Musikforening stiftet, blandt andet af Jens Ove Friis, Nils Borring, Mogens Lykke og Ole Sørensen. Det blev startskuddet på godt ti år med et hav af koncerter med mange bands og kunstnere, der enten var brudt igennem eller var lige ved det. Her kan nævnes Bifrost, Gnags, TV-2, Lars Lilholt, Poul Krebs, Peter Thorup, Niels Hausgaard og rigtigt mange andre, der spillede i den store sal på Hotel Sika eller i Troubadouren, der i dag huser restauranten “Da Salvatore”.

Initiativtageren til Hammel Musikforening var Jens Ove Friis, også kendt som JOF, der snart er bogaktuel med “Den onde bagmand”, hvor han fortæller om sin karriere i musikbranchen, der har ført ham vidt omkring, og som tog sin start tilbage i midten af 1970´erne i Hammel. Han husker tilbage på tiden som værende en gylden kulturmæssig periode i Hammel, hvor mange ting kunne lade sig gøre, for forholdsvis få penge.

“Det hele startede jo med, at jeg gik på Frijsenborg Efterskole i 1971-1973, hvorefter jeg fik læreplads i den daværende Expert butik i Tema Centret, hvor jeg kom til at stå for pladeafdelingen. Der finder jeg ud af, at det med plader og musik, det kan virkelig noget, blandt andet fordi at folk i Hammel på det tidspunkt, i den grad var interesseret i musik. Jeg havde det som en fisk i vandet, og elskede mit job og kontakten med kunderne, og fik såmænd også solgt en del plader. Efterfølgende blev jeg bestyrer i butikken, men da der senere kom ny ejer, var det tid for mig til at komme i gang med noget nyt”, fortæller Jens Ove Friis til ByensNyt.

Det nye blev Musikcentret, der fik adresse på Østergade, hvor Shielas Café og Brasserie ligger i dag. Her skabte JOF et musikmekka, blandt andet med en pladebar, hvor kunderne blev budt på kaffe, mens der blev lyttet til de nyeste hits i høretelefonerne.

“Musikcentret blev ligesom et kraftcenter inden for musik i Hammel, hvor folk kom og lyttede til musik, fik kaffe og diskuterede musik dagen lang. Jeg lærte med tiden, hvad kunderne havde af præferencer, så jeg kunne hurtigt finde en stak plader til dem, som de lige skulle høre. Jeg var vel det man kan kalde for en pladepusher, og husker det som en helt særlig og fantastisk tid i de godt fem år jeg havde butikken”.

Billedet venligst lånt af facebookgruppen “Gamle billeder fra Hammel og Omegn”

Folk skulle ikke køre til Aarhus for at gå til koncerter

Samtidig med Musikcentret, så tog Jens Ove Friis også initiativ til at stifte Hammel Musikforening, der så dagens lys i 1979, hvor også tidligere borgmester Nils Borring, Poul Nørgaard Jensen, Mogens Lykke og Ole Sørensen var bærende kræfter. De gjorde det ud fra devisen om, at folk fra Hammel skulle blive i Hammel, også når de skulle have musikalske oplevelser. Det ønske blev til fulde opfyldt, og i de kommende år blev det ene store navn efter det andet præsenteret i den store sal på Hotel Sika eller i det der fik navnet Troubadouren, som lå i samme bygning og i dag huser den italienske restaurant Da Salvatore.

“Til en start afviklede vi alle koncerterne, blandt andet med Gnags og Delta Cross Band, i den store sal på Hotel Sika, indtil den daværende ejer, Jørgen Als, så siger til os at han havde et lokale i kælderen, som ikke var blevet brugt i nogle år, som vi måske kunne bruge til noget. Da vi får kigget på det kan vi konstatere, at det er et super rum med masser af sjæl, som vi så omdanner til en form for folkemusik-værtshus, hvor alle mulige forskellige kunstnere og bands sidenhen optrådte i. Der var ikke plads til mere end 45-50 personer, men det fungerede ganske godt, og vi havde vel åbent cirka en gang om ugen i årene derefter, og det var ikke kun folk fra Hammel der kom, vi fik hurtigt fat i oplandet, som dengang var stort”, fortæller Jens Ove, og tilføjer:

“Nils Borring var kasserer i foreningen, og ham der holdt mig lidt nede, når jeg fik for vilde idéer, og det var ganske godt, fordi jeg kunne godt få lidt for store tanker om, hvilke navne vi skulle have på plakaten. Her var Nils god, og konstaterede ved flere lejligheder at, “vi er altså ikke ikke i Aarhus, men i Hammel”, og det havde han jo ret i. Det til trods, så formåede vi jo alligevel at hive mange store navne til byen, og dengang var det til nogle lidt andre priser end i dag. Så for relativt få penge, kunne vi præsentere TV-2, Nils Hausgaard, Allan Olsen, Gnags, Peter Thorup med flere, og det ville nok ikke kunne lade sig gøre i dag”, vurderer JOF, med tanke på, at Allan Olsen til eksempel spillede fire timer for blot 500 kroner, mens bands som TV-2 og Gnags blev hyret for under 10.000 kroner.

Jens Ove Friis konstaterer meget ærligt, at selvom han var primus motor til en start på Hammel Musikforening, så var det ikke ham der trak det store læs i årene der kom. Den ære skal tilfalde andre i foreningen, fastslår han.

I 1985 sælger Jens Ove Friis så Musikcentret, da han er blevet tilbudt job på Polygram (i dag Universal Music, red) som repetoirechef, mens han stadig holder fast i flere aktiviteter i Hammel, herunder forpagtningen af diskotek Apollon Music Hall, sammen med Ivan Guldmand. Da han i 1993 bliver tilbudt at blive medejer af CMC i Nordjylland, flytter han fra Hammel, og stopper dermed også de sidste aktiviteter i byen, og så alligevel ikke helt. Han har nemlig ikke sluppet kontakten til Frijsenborg Efterskole, og i 1999 bliver han tilbudt en plads i bestyrelsen, hvor daværende folketingspolitiker for SF, Åge Frandsen fra Grundfør, var bestyrelsesformand. Da han stopper som formand i 2015, overtager Jens Ove posten, som han bestrider indtil 2021.

“Det var Frijsenborg Efterskole der på en eller anden måde startede det hele, og jeg fulgte skolen efterfølgende og kom der gennem årene til elevstævner og andet, og det er vel i bund og grund mit længstvarende engagement i mit voksenliv. Jeg har nok altid været en igangsætter, men efter nogle år begynder jeg at kigge andre steder hen, og så må andre tage over, som det skete med musikforeningen og Musikcentret. Med efterskolen var det anderledes, og jeg nåede at være med i bestyrelsen i 22 år og have tilknytning til efterskolen samlet set i 50 år, hvilket jeg synes var dejligt og noget som jeg husker tilbage på med stor glæde. Skolen har de, for mig, helt rette værdier, og det har været med til at fastholde mit engagement”.

Jens Ove Friis´ bog, Den onde bagmand, som naturligvis har hele historien om hans tid i Hammel med, udkommer den 20. august, og den 24. august kan man møde ham på Shielas Café klokken 13, hvor han byder på kaffe til alle der kigger forbi, og hvor man også kan få signeret et eksemplar af bogen. Bogen omhandler også hans tid i musikbranchen efter tiden i Hammel, og kommer ligeledes ind på den uhelbredelige kræftsygdom han har, og hvordan den påvirker og har påvirket hans liv gennem flere år.

Jens Ove Friis ses her på en af Frijsenborg Efterskoles generalforsamling med ham som formand. Foto: Frijsenborg Efterskole
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler