8. december 2023

Ny InSide-leder vender hjem til Hammel

Efter mange år væk fra byen er Eva Svejvig nu vendt tilbage til Hammel for at blive ny leder af InSide med fagligt ansvar for hele biblioteksområdet i Favrskov.

Selvom Eva Svejvig viser hjemmevant rundt i InSide, har hun, ifølge hende selv, ”kun været her i fem minutter.” Ved årsskiftet tiltrådte hun som ny leder af kulturhuset i Hammel med ansvar for biblioteksområdet i Favrskov Kommune, og selvom der er mange nye navne at lære, så har det indtil videre kun været en positiv oplevelse.

”Det har været helt vildt fedt. Jeg er blevet taget virkelig godt imod, både af medarbejdere og ledelsen, men også af alle mulige folk ude i byen. Der bliver virkelig støttet op om det her hus, så det er jo dejligt,” siger hun.

39-årige Eva Svejvig kommer fra en stilling som koordinator ved Viborg Bibliotekerne. Hun er egentlig uddannet folkeskolelærer, men foretog et brancheskift i 2013 efter lærerlockouten og folkeskolereformen. Eva Svejvig har længe drømt om at være leder, så da muligheden bød sig, var hun ikke i tvivl, især fordi hun fik muligheden for at komme tilbage til sine rødder.

”Det er lidt ligesom at komme hjem, for jeg har jo været ung i Hammel. Jeg er født i Lading og har gået i skole her. Og til de medarbejdere, der også var her dengang, har jeg sagt undskyld. Jeg var vist nok lidt en rod,” siger Eva Svejvig, der i dag bor i Silkeborg med sin mand Morten og deres to døtre.

Ung i Kaos Caféen

Som barn gik Eva Svejvig på Søndervangskolen i Hammel og var ikke specielt god til det. Ifølge hende selv var der som sådan ikke noget galt, hun passede bare ikke ind.

”Jeg kunne ikke rigtigt finde mine fødder. Men så rendte jeg ind i en gruppe unge, som jeg hængte ud med oppe i Kaos Caféen. Der skete ikke noget særligt, det var bare et sted for os at være, hvor der var en voksen at gå til, hvis lokummet brændte. Jeg er faktisk helt sikker på, at det er en af grundene til, at jeg tippede den rigtige vej,” siger den nye leder.

Senere tog hun på efterskole og blev klar til at tage en ungdomsuddannelse. I sidste ende blev hun skolelærer, men det skulle man ikke have troet om hende, dengang hun havde sin gang i Hammel som ung.

”En af mine gamle lærere fra Søndervangskolen hørte det, og jeg tror, hun grinte i 20 minutter,” siger den tidligere ballademager.

Eva Svejvigs far bor stadig i Lading, og hendes mor boede i Hammel, indtil hun gik bort. Derfor er det også en nostalgisk oplevelse for Eva Svejvig at have sin daglige gang i området igen.

”Det er sjovt at komme tilbage, og så er der jo også en stor folk mennesker, som kendte mine forældre, og som også kan huske mig, så på mange måder er det fantastisk trygt,” siger hun.

Biblioteket er for alle

Som ny leder af kulturhuset InSide skal Eva Svejvig stå for den daglige drift af huset, men samtidig får hun også et tværfagligt ansvar for biblioteksområdet i Favrskov Kommune.

”Det er fedt, at opgaverne er så alsidige, for jeg er ikke så god til at sidde stille. Og så skal vi sammen finde ud af, hvordan Favrskov Bibliotekerne skal se ud i fremtiden. Det er spændende,”

Derudover vil den nye leder gerne nedbryde de fordomme, der kan herske, om at biblioteket kun er sted for meget kloge mennesker, der elsker at læse bøger.

”For mig er biblioteket et sted for alle. Nogle kommer helt af sig selv, og det er jo fedt, men så er der andre, vi skal hjælpe lidt. Der er mange, som tror, at biblioteket kun er et sted, hvor man skal læse mange bøger og være rigtig klog for at komme, og det er simpelthen ikke rigtigt,” siger hun.

Eva Svejvig peger på, at det moderne folkebibliotek rummer mange forskellige aspekter, og især i InSide, hvor der både er omsorgsklubber, kreative værksteder, bowlingbane og alle mulige andre aktiviteter.

”Her kommer en stor, mangfoldig gruppe. Det er jo kerneopgaven for alle biblioteker at servicere alle de borgere, vi kan komme til. Den historie kunne jeg godt tænke mig at fortælle,” siger hun.

Caroline Balslev
Caroline Balslev
Caroline Balslev er journalist og en del af redaktionen på ByensNyt. Caroline har erfaring med lokaljournalistik fra blandt andet Hammel og omegn. Hun er født opvokset i København, men bor i dag i Aarhus.

Relaterede artikler