They Live – Event Hadsten Bio

Dato/klokkeslæt
Dato: 26/11/2021
Kl.: 20:00 - 22:00

Sted
Hadsten Bio


BLACK FRIDAY SPECIAL EVENT. Med oplæg af Jacob Krogsøe. Siden hans gennembrud i 1978 med Halloween, skulle John Carpenter gennem 1980’erne producere den ene kult-klasiker efter den anden indenfor genrerne horror, sci-fi og fantasy.

Med film som “Escape From New York (1981), “The Thing (1982), “Christine (1983), “Starman (1984), “Big Trouble in Little China (1986) og “Prince of Darkness (1987). Men I 1988 skrev og instruerede Carpenter en film, som skilte sig noget ud fra de forrige. Umiddelbart er They Live (på dansk lanceret som Skjulte fjender) en satirisk sci-fi action, men fra Carpenters side var filmen et meget personligt og politisk budskab til samtiden – og en advarsel om fremtiden.

I They Live er vores hovedperson den hjemløse daglejer, John Nada, der rejser fra by til by, og arbejder der hvor man vil have ham. I filmens åbning ankommer han til L.A., hvor han får job på en byggeplads. Efter fyraften inviteres han af kollegaen Frank til at komme og bo i et hjemløst kollektiv, Justiceville, der kan byde ham mad og husly. Men efter en natlig razzia, hvor politistyrker på voldsom vis rømmer hele bysamfundet, finder Nada i en nærliggende kirke en kasse med solbriller.

Der er tale om særlige solbriller, der giver evnen til at SE. Eftersom de er fundet i en kirke, kan man jo nærmest tale om en bibelsk åbenbaring, hvor man gives dømmekraftens gave! Gennem solbrillerne ses verden i sort/hvid som den virkelig er: Vores planet er overtaget af en udenjordisk race, som udnytter Jorden som en intergalaktisk tredjeverdensplanet. Disse fremmede er verdens elite og overklasse, og menneskene er blinde, intetanende slaver på deres egen planet. Parasitter der har fået os til at leve i en dvale med et signal der påvirker vores sind/hjerner, og via skjulte budskaber i massemedier, nedgraderer de os til forbrugere, der gladeligt tilbeder pengenes magt, og stiler efter materielle goder vi tror gør os lykkelige, men som blot gør DEM rigere og rigere, og OS fattigere og fattigere.

Da vores helt finder ud af sandheden bliver han ikke glad. Ikke glad overhovedet..

They Live er som sagt en satire, og den er fyldt med humor og udødelige replikker som I have come here to chew bubblegum and kick ass. And I’m all out of bubblegum og “Brother, life’s a bitch.. And she’s back in heat!, og er notorisk for filmhistoriens måske længste slagsmål.

Men det er sandelig ikke nogen tilfældighed, at vi har valgt Black Friday til dette special-event!

I Hadsten Bio denne aften er vi endnu engang beæret af besøg af Jacob Krogsøe. Jacob er uddannet cand.mag. i filmvidenskab, og arbejder til daglig som biblioteksformidler ved Esbjerg Bibliotek. Han er desuden redaktør for online-magasinet, PLANET PULP, og er super aktuel som forfatter med gyser-romanen Blodbaner.

They Live var ment som en mataforisk skråt-op finger til daværende præsident Ronald Reagan og hans økonomipolitik – Reaganomics – der hastigt ekspanderede gabet mellem de rige og de fattige. Handlingen er sat et sted mellem en meget pessimistisk samtid og en skræmmende dystopisk fremtid. I hans introduktion til filmen, vil Jacob Krogsøe tale om, at det mest uhyggelige ved filmen er, at den dystopiske fremtid er blevet til virkelighed! Ved at trække paralleller fra filmen til vores 2021 med overvågning, droner svævende over os, konspirationer der tæsker i vore sind, militæragtigt politi i gaderne, stigende økonomisk ulighed, og medier der har total kontrol over vores underbevidsthed, og med skjulte beskeder styrer os til at forbruge, forbruge og forbruge. Ligesom kvæg. Den dystopiske fremtid John Carpenter forsøgte at advare os imod, er vores nutid.

Jacob Krogsøe vil også komme ind på, hvor personlig filmens tema omkring hjemløshed og social ulighed var for John Carpenter, og hvordan dette var årsagen til, at det netop blev legendariske wrestler Rowdy Roddy Piper der landede hovedrollen som Nada. Samt poientere hvordan Carpenter på vanlig vis får sendt homage til både westerns og H.P. Lovecraft.

Hadsten Bio giver endnu engang mulighed for en one-and-only mulighed for at se (eller gense) en højt æret kult-klassiker på det store lærred..

Vi har kæmpet for at få denne film i hus, og vi glæder os!

OBS! Versionen der vises i Hadsten Bio er i et DCP format (Digital Cinema Package), der ekstraordinært er hentet fra Paris, og derfor ikke har danske undertekster.

 

Entré: 70 kr

Charlotte Elgaard går i 3. g på Favrskov Gymnasium og er ansvarlig for at opdatere kalenderen på ByensNyt. Hvis du har et arrangement som du gerne ser i ByensNyts kalender er du velkommen til at sende den til redaktionen, så ser vi på det.

KOMMENTER ARTIKLEN

Indtast venligst din kommentar!
Indtast venligst dit navn her