24. maj 2024

“Folk fra Hammel-kanten 2” udkommer lørdag

Det lille lokale Hammel-forlag AKKA er klar med sin anden portrætbog ”Folk fra Hammel-kanten 2”, hvor man kan læse om kendte folk fra Hammel og omegn. 

Bogen fortæller blandt andet om Lars Vestergaard, der opfandt Hammel Spegepølsen, Ebbe Støvring, som med stor entusiasme fik gjort Hammel Svømmehal til et populært aktiv, og Jytte Bach og Ketty Skou, som i mere end et kvart århundrede har drevet hver sin dametøjsbutik med mange trofaste kunder, som kommer langvejs fra.

”Folk fra Hammel-kanten 2” er en portrætbog om nogle af de mennesker, der har sat sit præg på udviklingen af Hammel-området gennem årene, både dem der stod forrest, og dem der lidt mere anonymt altid har været med på sidelinjen. 

Blandt dem, som har været med til at præge udviklingen, er socialdemokraten Niels Flade Nielsen. Til nytår har han været byrådspolitiker i 35 år, i først Hammel Byråd og siden i Favrskov Byråd. Også et par af områdets tidligere såkaldte skæve eksistenser er med, som ’Jern Andreas’, der samlede gamle aviser og solgte dem, og for at tjene ekstra lagde han sten mellem aviserne. 

“Det har ligget mig meget på sinde, at bogen også fortæller om folk fra landsbyerne omkring Hammel, og at der så vidt det er muligt, også er en nogenlunde jævn kønsfordeling”, fortæller formanden for AKKAs bestyrelse Poul Nørgaard Jensen. 

Redaktør på bogen er mangeårig journalist på Århus Stiftstidende Hanne Bliksted, og administrator og primusmotor på hjemmesiden hammel-billeder.dk Flemming Byg har stået for layout. Da AKKA i november 2019 udgav ”Folk fra Hammel-kanten 1”, var det så en stor succes, at de første 500 eksemplarer meget hurtigt blev udsolgt. Derfor har forlaget fået trykt dette års udgave i 700 eksemplarer.

AKKA drives af Lokalhistorisk Arkiv for Hammel og Omegn og dækker den tidligere Hammel Kommune. Forlaget blev stiftet i 1985 af tidligere leder af Lokalhistorisk Arkiv, Arne Gammelgaard, tidligere lærer Kaj Nielsen, daværende leder af Hammel Bibliotek, Karin Madsen og daværende informationschef i Sparekassen Hammel Alex Hilton, deraf akronymet AKKA. Forlagets første udgivelse var Arne Gammelgaards bog ”Grever og godtfolk”.  

Bogen koster 200 kroner, og kan købes i Hammel Boghandel fra lørdag den 21/11.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler