19. maj 2024

Nyt liv i det gamle gartnerhus på Kollerup

Den gamle gartnerbolig på Kollerup Gods blev oprindeligt bygget som vaskehus men tjente siden som bolig for godsets gartner Strandager, der boede her med sin kone frem til 1980.

Herefter stod det tomt i en periode, fortæller Pia Selchau-Mark til ByensNyts udsendte, indtil hun i 2007 konstaterede, at det var ved at forfalde og styrte i voldgraven. Hun besluttede sig derfor for at restaurere det og brugte det så i en periode som atelier.

Pia fortæller, at hun, en dag da hun sad i sit sommerhus på Mols modtog et opkald fra et udlejningsbureau, der gerne ville leje hendes sommerhus ud. Det var hun ikke interesseret i. Lidt efter lidt spirede tanken dog om at leje det gamle gartnerhus på Kollerup ud som feriebolig. Hun fik blod på tanden og gik i gang med at indrette huset med møbler, antikviteter og interiør i lækre materialer og i god kvalitet. Hun fik lavet en fin beskrivelse af huset og fik skudt nogle professionelle fotos og sendte dem til bureauet, der straks blev fyr og flamme.

Gartnerboligen ligger lige opad godsets kapel.

Pia står sammen med sin søster selv for modtagelse, rengøring og morgenmad til gæsterne. Hun bager selv boller, laver hjemmelavet marmelade og finder lækre oste med lokale æg og godt bagværk.

”Er det godt vejr, så sætter gæsterne sig på terrassen, eller foran huset og nyder morgenmaden, går ture i Kollerup Enge og tager rundt for at opleve lokalområdet. Jeg giver dem ofte nogle ideer til, hvad de kan se, hvor de kan spise og opfordrer dem også til at handle i byen. Jeg har sågar været inviteret med nogle af gæsterne rundt” fortæller Pia begejstret.

”Og så må jeg bare sige, at haven her på Kollerup trækker. Mange betegner den som unik” 

Pia Selchau-Mark har med den gamle gartnerbolig skabt en rigtig fin og intim herregårdsoplevelse for sine gæster. ”Og jeg vil ikke gå på kompromis” siger hun ”Gæsterne skal opleve, at det er noget særligt, at det er anderledes. Vi lægger håndklæderne på en bestemt måde og om det så er toiletrullen, så har vi også en standard for den og den er høj” smiler hun. ”Vi er omhyggelige med at gøre det indbydende før gæsterne kommer og derfor har vi også besluttet for, at man skal booke det for mindst to overnatninger for arbejdet er jo det samme for hver gæst, hvad enten de er her for en eller i to overnatninger” siger Pia.

”Og jeg nyder virkelig, som jeg har oplevet det et par gange, når der opstår en nærmest venskabelig relation til nogle af gæsterne, men synes også det er helt fint, når gæsterne bare ønsker at være sig selv.”

Gæster fra mange nationaliteter

Et af de par der har overnattet på Kollerup var et par fra Chicago, som var på en uges ferie i Danmark De havde været tre dage i København og skulle så bo på Kollerup i fire dage. ”Undskyld, hvordan i alverden har I fundet frem til, at det lige var her I skulle bo?” spurgte hun parret. ”Jo, vi er glade for gode gourmetoplevelser og havde besluttet os for at prøve den anerkendt restaurant Fru Larsen og ønskede så at finde en overnatning i rimelig køreafstand og der så det her specielt ud” svarede manden. De har allerede tegnet sig for et nyt besøg” fortæller Pia glad.

Det har været en tilvænning for Pia at have andre mennesker så tæt på og hun har efterhånden fundet ud af at sætte grænsen det rigtige sted, så gæsterne oplever at have bevægelsesfrihed, men så Pia og hendes familie stadig har privatsfæren intakt.

”Vi har haft mange nationaliteter til at overnatte i huset” fortæller hun. ”Vi har haft gæster fra Norge, fra Østrig, fra Frankrig, fra Asien og USA og sågar fra Israel. Det er sjovt, at møde forskellige mennesker og forskellige kulturer og langt hen ad vejen opleve, at vi selv om vi er forskellige alle sammen, så er vi på mange måder alligevel også ens”.

Interessen for det nye unikke Bed & Breakfast tilbud i det gamle gartnerhus på Kollerup er stor og Pia har allerede resten af sommeren booket og ydermere flere bookinger i december.

”Ja, reglen er den” fortæller hun, ”at når, den bolig man udlejer, er en del af ens egen bopæl, så må man kun leje den ud i 70 dage om året og det har vi allerede bookinger til. Man kan med dispensation få lov til at udvide det til 100 dage og hvis vi får lov til det, har jeg også folk på venteliste til aftalte perioder. Jeg har naturligvis fuld respekt for loven, men synes faktisk det er fortvivlende, at jeg ikke må leje det mere ud end det” siger hun, for det kunne jeg sagtens. Huset har jo ikke som sådan været en del af vores bolig, men tværtimod har den være bolig for gartnerparret og siden da mere tjent som udhus.  Men så længe reglen er som den er, må vi i sagens natur respektere det.”

Kort inden mit besøg havde Pia netop gjort klar til det næste hold gæster og vi bevægede os over i Gartnerhuset, hvor Pia viste mig rundt.

Og jeg kan godt forstå, at huset falder i gæsterne smag. Boligen er virkelig smagfuldt indrettet. Den har fritliggende bjælker, fine lysindfald, stilrene møbler og unikt interiør og en dejlig udsigt til voldgraven og godsets forgård. Over loftsbjælkerne finder man bl.a. nogle udstoppede ugler og en antik balinesisk kano.

Mens Pia straks retter på en pude, da vi kommer ind i soveværelset, spørger jeg, hvor alt interiøret kommer fra. ”Nogle af tingene, er noget jeg har fundet rundt omkring på antikmarkeder. Jeg har bl.a. fundet noget på Tåstrupgård mens andre af tingene er effekter her fra godset, som har fået nyt liv” fortæller Pia, mens jeg skyder nogle billeder. Efterfølgende kan jeg konstatere at billederne slet ikke retfærdiggør den oplevelse man har ved at være på stedet.  Det har virkelig sjæl.

En unik og eksklusiv oplevelse

Pia Selchau-Mark har en gæstebog, som jeg sidder og kigger i og her har gæsterne på flere sprog tilkendegivet deres store tilfredshed med hvad flere kalder “en unik og eksklusiv oplevelse” af deres ophold på Kollerup.

”Wow en fantastisk oplevelse, her er jo billedskønt!” lyder det fra en dansk familie fra Roskilde og fra et andet hold gæster: ”Sjældent har vi set så smagfuldt og gennemført et sted. Vi har nydt det”.

Familien Mosborg fra Minneapolis, som var i Danmark på jagt efter deres danske rødder skriver: ”We so admire your art, garden and home decor. Especially the old wooden canoe from Bali. We also loved the meadows and would recommend them to all future guests””

Fra et par fra Chicago er oplevelsen også utvetydig: ”The most magical 3 days – thank you for ”The everything”!”

Og magisk – det er det på Kollerups ”nye” gamle overnatningsmulighed.

Som et lille kuriosum fortæller Pia, at magien også har afspejlet sig i en interesse fra det anerkendte magasin for indretning – kreativitet og genbrug Jeanne D’Arc LIving, der udgives på flere sprog. Bladet har en artikel med om stedet i det seneste nummer. Pia har modtaget flere eksemplarer af magasinet og kan nu udlevere nummeret med artiklen til sine gæster på deres eget sprog, hvad enten gæsten taler engelsk, tysk fransk eller dansk.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler