13. juli 2024

Allehelgen bliver anderledes i år – Gudstjenester hen over hele søndagen

Som med alt andet lige for tiden, så er den den danske folkekirke udfordret i forhold til plads og afstandskrav, hvilket gør, at der i år må tænkes kreativt, hvis Allehelgen skal afholdes, så alle der har interesse, kan komme med.

Allehelgen er i år 1. november, og er dagen, hvor de afdøde fra året der er gået mindes. Alle navne på folk der er begravet fra den pågældende kirke nævnes, og det er så her, at de første problemer indløber i dette specielle år.

Alene i Sct. Pauls Kirke i Hadsten er der bisat godt 60 personer, og hvis alle pårørende ønskede at deltage, så ville det af pladsmæssige årsager ikke være muligt. Derfor bliver der i år afholdt tre gudstjenester i Sct. Pauls Kirke hen over søndagen, mens man kan klare sig med en, i de andre kirker i Hadsten Storpastorat. Om aftenen, klokken 19, er der så en gudstjeneste i Nørre Galten Kirke der er åben for alle.

“Det er så vigtigt for os, at alle får mulighed for at være med, så derfor har vi inviteret de pårørende til bestemte tider i Sct. Pauls Kirke, hvor hver familie har en bænk til rådighed. Dermed kan vi garantere, at alle kan være med, hvis de ønsker det. Ved disse tre gudstjenester, er der ikke åbent for andre, og derfor har vi så om aftenen en gudstjeneste i Nørre Galten, der er åben for menigheden”, fortæller Marie Thomsen, præst i Hadsten Storpastorat til ByensNyt.dk.

Allehelgen er for alvor blevet en højtid som samler mange mennesker i kirkerne, hvilket er sket inden for de sidste 10-15 år, og i følge Marie Thomsen, kan det skyldes flere forskellige ting, at folk har taget Allehelgen til sig.

“Jeg tror blandt andet, at det på et tidspunkt er gået op for en del præster, at her kunne man finde en form, der henvendte sig til mange forskellige. Sorg er noget individuelt, og forskellig fra person til person, men hvis det kun bliver individuelt, så bliver det svært. Jeg synes det er vigtigt, at sorg også er en fælles ting, hvor vi sammen støtter hinanden. Med Allehelgen har vi en ramme, hvor vi sammen har noget til fælles samtidig med, at vi er helt forskellige. Det var godt at der var nogen der kom i tanke om, at lige så vel at man samles til jul, hvor folk er vidt forskellige, så er der også en begivenhed her, som er vigtig for os alle sammen”, siger hun og tilføjer:

“Jeg er glad for, at vi har lavet det på den her måde, så alle får muligheden for at deltage, fordi det er bare så vigtig en dag, som vi har svært ved at forestille os, ikke skulle være her, også selvom at vi er udfordret grundet Corona”

Marie Hedegaard Thomsen. Foto: Lars Aarø. Fokus
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler