18. maj 2024

Når en plus en giver tre

I efteråret 2020 fik HSK fodbold en container sat op ved deres baner til diverse materialer. Den var bare så kedelig at se på, at HSK gerne ville have den udsmykket. På samme tidspunkt arbejdede Hadsten Billedskole på at finde et projekt, der kunne engagere nogle lidt ældre børn, end de ellers henvender sig til -og gerne med anderledes materialer og teknikker, der kunne tiltale unge.

I foråret 2021 slog HSK fodbold så et billede af en kedelige 40 fods-container op på deres facebookside, med et spørgsmål om, om der mon var nogen, der ville udsmykke den. Formanden for HSK fodbold Henrik Hagemann havde fået den gode ide, at det f.eks. kunne være med graffiti. Dette opslag så folkene i Hadsten Billedskoles bestyrelse, og så var der pludselig kort vej fra tanke til handling, om at Hadsten Billedskole i samarbejde med HSK fodbold skulle invitere unge mennesker til at male graffiti på containeren. Og der var ingen tvivl om, hvem der skulle være underviser til workshoppen. Det skulle selvfølgelig være kunstner og graffitimaler Eske Touborg, som både har udsmykket husgavle i Aarhus, stået for diverse brugerinvolverede kunstprojekter samt udgivet bøger. Og da Favrskov kommunes Kunstudvalg valgte at støtte projektet økonomisk, blev skibet sat i søen.

Søndag d 19/9 21 fik en lille flok unge fra Hadsten så deres debut som graffiti-malere under kyndig vejledning af Eske. Dagen startede med at de unge brainstorm-tegnede deres ideer til kunstværket og Eske samlede ideerne og herefter blev de unge sluppet løs med spraydåserne – først på det, der skulle blive til baggrund, så de fik føling med malingsdåserne og derefter med deres egne dele, som blev samlet til et fælles kunstværk på den store container, som nu kan ses ved HSK fodbolds baner ved Bavnehøjskolen.

De unge mennesker fra både fodboldverdenen og billedskoleverdenen gik glade til værks og fik virkeligt lært meget om graffitiens teknikker via Eskes venlige guidning. Eskes opmuntrede også de unge til at fortsætte med at udvikle deres kreativitet. Det kunne ifølge Eske gøres ved at spørge om lov til at male graffiti andre steder, f.eks. på udvalgte vægge ved skolerne. Og Hadsten Billedskole kan kun støtte op om, hvor vigtigt og givende det er, at børn dyrker deres kreative sider.

Når man nu ser resultatet af de unges arbejdsindsats en hel lang søndag, så er det tydeligt at se at 1 +1 er lig med 3, idet at samarbejdet mellem Hadsten Billedskole og HSK fodbold er gået op i en højere enhed og resulteret i en meget flottere container til glæde for de besøgende ved HSK´s baner og sikkert en følelse af større ejerskab for området, således at man passer endnu bedre på vores fælles ting i Hadsten. 

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler