17. juni 2024

Unge i Favrskov flokkes om frivillige fællesskaber

Selvom trivselskrisen raser, er der stadig masser af unge, der har overskud til at engagere sig frivilligt. I Videnskabsklubben er der ligefrem ventelister på at blive frivillig flere steder i landet – det gælder også i Favrskov.

Næsten halvdelen af landets unge mellem 16 og 25 år oplever en grad af mistrivsel, viser nyere forskning fra Center for Ungdomsforskning. Men den aktuelle trivselskrise blandt landets unge er ikke noget, der spænder ben for de unges lyst til at engagere sig frivilligt.

Det gælder også i Favrskov, hvor organisationen Videnskabsklubben for første år stiller muligheden for at blive frivillig til rådighed for de unge. Her strømmer de unge til i overflod.

– Vi oplever, at der er virkelig mange, der har lyst til at give noget videre og gøre en forskel for andre. Vi har ventelister på at blive frivillig flere steder i landet, lyder det fra projektleder Tilde Voigt Hansen, som er ansvarlig for at organisere de flere hundrede frivillige, der hvert år får organisationens aktiviteter til at køre rundt, og tilføjer:

“Der er tæt på at være fyldt op på holdet, men vi har stadig fire ledige pladser, så man kan stadig nå at tilmelde sig, hvis man gerne vil blive klogere på naturvidenskab”

Unge vil give noget videre

Opgaven som frivillig i Videnskabsklubben går ud på at undervise børn i 4.-6. klasse, som selv har meldt sig til at “gå til naturvidenskab” i fritiden, ligesom man går til fodbold eller spejder.

Alle er der frivilligt, og det ser ud til at være noget af det, der trækker i de unge:

Flest fortæller, at de har meldt sig som frivillig simpelthen for at “få en god oplevelse”, mens næsten lige så mange begrunder valget med et ønske om at ville give deres egen interesse for naturvidenskab videre.

For de unge handler det altså tilsyneladende ikke om, hvordan det frivillige arbejde fx ser ud på et CV, men i højere grad om at ville gøre noget godt for sig selv og andre. Det gælder også Emma Nilsson, som har været frivillig i Videnskabsklubben både i 2. og 3.g.

– Jeg meldte mig som mentor, fordi jeg synes, det er fedt, at man kan dele sin viden og interesse med andre og skabe et rum, hvor man kan lære af hinanden, fortæller hun.

For mange frivillige i hele landet

Til efteråret starter i alt 81 videnskabsklubber i hele landet op med 320 frivillige gymnasieelever ved roret, hvilket med lidt hurtig hovedregning svarer til ca. 4 frivillige for hvert hold. 

Flere steder er der dog blevet givet dispensation til, at der måtte være 5 frivillige på holdet, mens man flere andre steder har måttet oprette ventelister eller helt været nødt til at afvise frivillige kræfter.

Det er tilfældet på gymnasier i Favrskov, Herning, Virum, Brøndby, Holstebro, Lyngby, Frederiksberg, Gentofte, Slagelse, Frederikshavn, Hjørring, Roskilde, Sønderborg, Aabenraa, Støvring og Aalborg.

Videnskabsklubben er et nationalt initiativ og findes i 2023 i 40 danske byer.

Fakta:

Flere nyere undersøgelser fra bl.a. Center for Ungdomsforskning og Statens Institut for Folkesundhed peger på en stigende grad af mistrivsel blandt børn og unge. Se fx Skolebørnsundersøgelsen og publikationen “Fællesskaber i ungdomslivet: Når de gør godt, og når de gør ondt”.

Fakta:

Videnskabsklubben er en NGO (non profit). Tilbuddet er gratis, takket være økonomisk støtte fra Novo Nordisk Fonden og en række andre nationale og lokale støtter.

I 2022 fik Videnskabsklubben overrakt Amalienborgprisen og Amalienborgmedaljen fra Kongehuset for sit arbejde med at udbrede naturvidenskab blandt børn og unge.

I 2023 får knap 1.000 børn mulighed for at gå til naturvidenskab i fritiden gennem Videnskabsklubben – emnerne spænder bredt fra materialefysik, kemi, biodiversitet og mikrobiologi til primater og geometri & algoritmer.

Kontakt:

Charlotte Price Hoffmann (kommunikations- og PR-ansvarlig i Videnskabsklubben)
Tlf. 61 10 71 93 / mail: charlotte@videnskabsklubben.dk

Tilde Voigt Hansen (projektleder i Videnskabsklubben)
Tlf. 61 10 71 93 / mail: tilde@videnskabsklubben.dk

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler