28. maj 2023

Champagne, Cremant eller Cava?

Julen er veloverstået for de fleste, og på tirsdag gælder det så årets sidste dag, hvor det for manges vedkommende er de gyldne mousserende dråber der skal drikkes, men hvad gør sig egentligt bedst?

Det tog ByensNyt.dk ud i byen for at finde ud af, og vi fandt heldigvis kvalificeret hjælp hos Skjold Burne i Søndergade. Her forklarede Peter Aschelund om nogle af mulighederne til nytårsaften, og ikke overraskende, var det Champagne der blev nævnt som det første.

“Champagne er jo altid en sikker vinder nytårsaften, og den kan både drikkes til Dronningens nytårstale, under maden og til midnat. Er det en god kvalitet, så synes jeg at Champagne kan passe til det meste, også kransekage”, lyder det fra den erfarne vinmand.

Peter fortæller at “man skal op i godt 250 kroner, for at få en ordentlig kvalitet i forhold til Champagne”, men til gengæld kan man få rigtig fin kvalitet på Cava (spansk mousserende vin) til 85-100 kroner, mens fransk Cremant, fra f. eks Alsace ligger omkring 100-150 kroner. “Fine alternativer”, lyder det fra Peter Aschelund.

“Hvis man gerne vil prøve noget nyt, og ikke er bange for at udfordre sine smagsløg, så kunne en LBV (Late bottled Vintage) portvin også sagtens være noget, som kunne gå til hovedretten, hvis vi er ovre i det røde kød. Her skal man dog lige være opmærksom på, at alkoholprocenten er noget højere end rødvin, så det slår lidt hårdere”

Til velkomst foreslår Peter en “Frederiksdal Spritzer” der er en dansk version af Aperol Spritz. Dansk Vermouth fra Frederiksdal, lavet på kirsebær, tilsat tonic efter behag, appelsinskive og knust is.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler