14. juli 2024

Balderus klar med første egenproduktion af stol

Den har været lang tid undervejs, men nu er stolen fra Balderus Stoleflet i Hadsten klar. Det er på sin vis ikke en ny stol, da den har været produceret tidligere, men i Balderus versionen er der blevet ændret lidt hist og her, således at den har fået et nyt præg.

Stolen blev oprindeligt designet af Erik Kirkegaard og produceret af Høng Stålfabrik tilbage i 1950´erne, hvorefter den har været ude af produktion i en del år. Det var lidt en tilfældighed, at Knud Silkjær, der ejer Balderus, fik øjnene op for stolen, men da han først opdagede den, så var han solgt med det samme.

“Jeg fandt helt tilfældig stolen i Randers for nogle år tilbage i en genbrugsbutik, og købte de to der var i butikken, hvorefter jeg fik fortalt, at det var en Erik Kirkegaard stol. Så fik jeg sat dem i stand, og efterfølgende kom de så over i min stue, hvor folk der har været på besøg har været glade for at sidde i dem, fordi man sidder virkelig godt. Efter en fire års tid, fik jeg så den idé, at vi skulle forsøge at sætte den i produktion igen, og har så brugt en del tid på research i forhold til, hvordan vi skulle gribe det an og få den i produktion”, siger Knud, der fortæller, at det har taget godt 15 måneder at få stolen gjort færdig med de tilføjelser, som Balderus synes der skulle laves.

Stolen kan fås med mange forskellige sæder, kun fantasien sætter grænsen

Stolen, der kommer til at hedde EK 48, blev oprindeligt lavet i teaktræ, men i den nye version er det egetræ, hvor man kan vælge mellem hvidlakeret, olielakeret eller ubehandlet træ, samt sæde efter eget valg.

“Den perfekte stol findes ikke, men jeg synes at den her, er et rigtig godt bud, fordi man kan sidde i den i lang tid, og så er der armlæn på, hvilket giver ekstra komfort og understøttelse. Vi har fået tegnet stolen op og fået scannet ryglænet ind, så vi har kunnet genskabe stolen som den oprindelig var og så lavet de forbedringer som vi synes skulle til. Jeg håber det bliver en klassiker, og at den kommer til at sælge godt, men nu må vi se. Vi kommer til at sælge den her på værkstedet og på vores webshop i første omgang, og vi har en forhåbning om, at netop fordi det er en gammel stol lavet af Kirkegaard, så bliver den taget godt imod. Vi har faktisk allerede solgt syv af dem, så vi har da fået en god start”, kommer det storsmilende fra Knud Silkjær og tilføjer:

“Det har været en spændende proces, som dog også har taget noget længere tid end forventet, men jeg er meget tilfreds med resultatet og jeg vil bestemt ikke afvise, at vi på et senere tidspunkt kaster os ud i et nyt projekt, men der skal nok lige gå lidt tid”

Den originale stol fra Erik Kirkegaard er til venstre
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler