20. juli 2024

Efter tur til Gambia – Næste gang vil Mettes far med

I starten af oktober var Mette Rasmussen, der er medejer af Hadsten Optik, en tur i Gambia, hvor hun sammen med foreningen Syn For Sagen, var afsted for at give folk uden penge til briller, mulighed for at få et bedre syn med brugte briller fra Danmark.

Det blev en stor oplevelse på mange måder, og hvis der bliver en næste gang vil hendes far, Villy Rasmussen, der i sin tid startede Hadsten Optik, rigtigt gerne med.

“Det startede egentligt med, at jeg var på udkig efter en rejse med yoga, men så så jeg et opslag fra Syn For Sagen og deres tur til Gambia, og så blev det Gambia i stedet for yoga. Jeg har før været afsted med foreningen i Marokko for nogle år tilbage, og nu følte jeg, at det passede godt ind. Det er frivilligt arbejde, og jeg betalte selv rejsen, forplejning og hotel, samtidig med at jeg også brugte en del tid forud for turen med at skaffe briller og sætte dem i system”, fortæller Mette, der efter turen har talt så begejstret om det hele, at hendes far gerne vil med næste gang:

“Min far er jo selv optiker, og han vil gerne med næste gang, og det kunne virkelig være fantastisk, hvis det kan lykkes. Jeg havde egentligt tænkt, at, hvis jeg skal afsted igen, så skal der gå nogle år, men, hvis min far vil med og det kan lade sig gøre, så er jeg klar på, at vi tager afsted næste år”, kommer det med et stort smil fra den lokale optiker.

Mette var i Gambia med tre andre, to optikere og en sygeplejerske, og der var nok at se til i den uge de var i landet. Gambia er et fattigt land, og langt de fleste har hverken råd til at gå til øjenlæge eller til at købe briller, så der var “kunder” i biksen fra morgen til aften.

“Der er ingen optiker i de områder, hvor vi var, så vi tager ikke brødet fra nogen, og dem der bor, hvor vi var, har ikke råd til hverken briller eller til at rejse. Vi var to til at tage synsprøver, og vi havde godt 150 personer igennem hver dag, så vi havde travlt, og der var ikke lang tid til hver enkelte, hvilket de omvendt heller ikke er vant til. Vi har medbragte briller, som vi har brugt lang tid på at klargøre og sætte i system, og så forsøger vi at finde en brille, der passer så godt som muligt. En af de vildeste oplevelser jeg havde var en pige, der ikke havde haft briller i to år, og havde minus 10, hvilket svarer til ikke at kunne se. Så hun kunne kun høre undervisningen i skolen, og var grædefærdig af lykke, da hun gik derfra, og der føler man virkelig at man gør en forskel”

Selvom der var travlt, så nåede det lille team alle der havde meldt sig, og de resterende briller der ikke blev brugt, blev givet til en optiker der er tilknyttet Syn For Sagen.

“Alle der havde fået et nummer til konsultation kom igennem, så det var virkelig godt. Det betyder meget, at alle fik en synsprøve og en brille. Vi havde briller i overskud, og dem fik en optiker som Syn For Sagen har været med til at oplære som optiker, og som var med rundt på turen, og så deler han dem så ud til folk der har været ved øjenlæge”

Et møde med en helt anden kultur

Selvom det primært var arbejde fra morgen til aften, så blev der også tid til at se lidt i de områder som de var i, og opleve Gambia helt tæt på lokalbefolkningen, og det var også med til at gøre turen til en stor oplevelse.

“Gambia er et fattigt land, og har en helt anden struktur end herhjemme. Bare sådan noget som affald, hvor vi jo i Danmark gør en masse for at sortere, så ser det noget anderledes ud i Gambia. Her bliver tingene bare smidt på gaden, fordi de har ikke andre steder at gøre af det, og når det så regner, så bliver det skyllet i havet. Jeg talte med en mand der fortalte lidt omkring, hvordan en typisk familie er bygget op, og her er det sådan, at man får mange børn og den ældste skal tage sig af forældrene når de bliver gamle. Hans familie fik kød eller fisk en gang om ugen, mens mange andre ofte kun fik det hver tredje uge, men de var glade og havde faktisk ikke noget ønske om, at komme til et andet land, til trods for at det hele var så primitivt, at det er svært at forstå”, fortæller Mette.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler