24. maj 2024

Hadsten Optik har fået ny maskine der kan analysere øjet

Der er stor stigning på børn der bliver nærsynede og prognoser forudsiger, at der de kommende år kommer en endnu større stigning. Man kan behandle nærsynhed ved at bruge natlinser, og Hadsten Optik har netop fået en maskine der kan være med til at afhjælpe problemet.

Normalt har man linser på om dagen, men med natlinser er det lige omvendt. Her skal man tage linserne på, inden man går i seng, og sover med dem, og så tager man dem ud om morgenen og skal dermed ikke bruge linser i løbet af dagen. Det er primært børn, som linserne er tiltænkt, forklarer Didde fra Hadsten Optik.

“Formålet med natlinser er, at man kan undgå, at børnene stiger i deres nærsynhed, da man har fundet ud af, at det har stor indvirkning på barnets senere syn og dermed kan man også undgå følgevirkninger på barnets syn på sigt. Man tager linsen på inden man går i seng, og så former linsen hornhinden ved hjælp af vakuum, og så kan du tage dem af når du vågner, og se normalt i løbet af dagen. En af grundene til, at nærsynhed udvikles er, at øjet tror at det skal blive ved med at vokse, men det forhindrer natlinserne, og det er en af faktorerne for, at undgå at udvikle nærsynhed”, fortæller Didde til ByensNyt og tilføjer:

“Vi har en ung fyr der har minus 3 på øjet, og med de her linser, så kan han se perfekt, og som han selv siger, så har han aldrig set bedre i hele sit liv. Han har stadig minus 3 på øjet, men linserne er altså med til, at gøre hans syn markant bedre”

Linsen er som tidligere nævnt med til at forme hornhinden, og det er derfor også muligt for voksne at bruge natlinser, men her er det primært i forhold til frihed i løbet af dagen.

“Voksne kan også bruge natlinser, men det er primært, hvis de ønsker frihed i forhold til, at de synes det er træls med tørre øjne eller at linserne falder ud. Elitesportsudøvere bruger det en del, da mange synes det er praktisk i forhold til deres sport, og med natlinser er de så fri for, at bruge linser om dagen. Vi har også kunder, hvor vi har svært ved at finde de rigtige linser, på grund af tørhed eller at de ikke sidder ordentlig, og der kan en natlinse også være en god løsning, da man jo sover, mens man har dem på, og derved ikke mærker dem”

Tørre øjne er ikke bare tørre øjne

De fleste med nærsynhed vil kunne få glæde af natlinser, men der kan dog være tilfælde, hvor synet er så svagt, at selv natlinser ikke vil kunne ændre på dette.

“Vi skal helst ikke meget over minus seks, for at natlinsen har en effekt, men ellers kan vi stortest hjælpe alle. Hver eneste linse er skræddersyet til den enkelte kunde, og er unikt støbt til øjet. Vores nye maskine laver et aftryk af øjet og tager et præcis billede af, hvordan øjet kurver og så kan man lave linsen præcis efter det. Samtidig kan maskinen også analysere tørre øjne, da det er et stort problem hus mange mennesker, og tørre øjne er ikke bare tørre øjne. Der er stor forskel fra person til person, og maskinen kan derfor beregne nøjagtigt, hvilke øjendråber man skal bruge, så man ikke drypper forgæves”

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler