23. september 2023

Hvad skal man egentligt drikke juleaften

Vi kommer ikke udenom det, julen står for døren, og snart er det juleaften. Maden er der formentlig en plan for, og nogle ting der skal indgå, men hvad skal der drikkes til?

Det tog ByensNyt.dk forbi Skjold Burne i Søndergade for at finde ud af. Her var indehaver Peter Aschelund var klar til at give gode råd omkring, hvad der passer godt til den fede og kraftige julemad. Det er ikke anbefalinger af enkelte vine, men mere nogle generelle tips fra forskellige områder i Europa og USA.

“Det skal være noget kraftig vin, og hvis vi starter i den lidt dyrere ende, så kunne det være Ripasso eller Amarone fra Veneto området i Italien. Ripasso er lavet på resterne fra Amarone, og har derfor nogle af de samme træk, men er lidt billigere. Amaronen er klart i den dyre ende, og her skal man gå efter en, der koster minimum 200 kroner, da det er en bekostelig proces at lave netop denne vin”, fortæller Peter til ByensNyt.dk og fortsætter:

“Hvis vi skal runde det dyre segment af, så kunne det også være en Chateau Neuf du Pape fra Rhone i Frankrig. Kraftig og elegant vin, men igen, her er vi oppe i den dyre ende.

Hvis man kigger på prisklassen lidt under, så er der også her et godt udvalg. Det kunne f. eks være vin lavet på Primitivo druen, typisk fra Italien og så kunne en kraftig Zinfandel fra USA også være et godt bud.

Til desserten er der nok at vælge mellem, og her kommer vi både rundt i Danmark, Spanien og Portugal.

“Danmark kan sagtens lave god dessertvin, og i Randers ligger Cold Hand Winery, hvor de laver noget virkeligt godt dessertvin, f. eks på kirsebær. Lokalt og virkelig flot vin. Hvis man vil være lidt klassisk, så går man jo aldrig galt i byen med portvin, og endelig kunne det også være sherry af typen PX, som er fed og sød”, siger Peter Aschelund.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler