14. juli 2024

I år er der flere gode grunde til at tjekke ekstra op på forskudsopgørelsen

SKAT har åbnet op for, at du kan se og rette i din forskudsopgørelse for 2023. Men hvad betyder det egentlig, og hvornår er der grund til at gøre noget.

Det giver Jonas Lindgaard, der er privatkundechef i Sparekassen Kronjylland i Hadsten her sit bud på:

– At forskudsopgørelsen for 2023 er tilgængelig betyder, at du nu kan tjekke, om dine tal for forventet indkomst, fradrag og lignende passer for det kommende år. Stemmer de ikke, skal du rette tallene. De har nemlig effekt på, om du får penge tilbage, skattesmæk, eller om alt stemmer, når skatten for 2023 skal gøres op.

Måske har du skiftet job og får nu en højere eller lavere løn end du plejer? Måske har du ikke længere mere end 12 km hver vej til arbejde – hver dag – og skal ændre i dit kørselsfradrag? Modsat kan det også være, at du har fået længere på arbejde? . 

Det kan også være, at du har købt eller solgt bolig, eller blot omlagt dit lån i din bolig i løbet af 2022 – Dette vil betyde en ændring i renteafgifter og dermed dit fradrag, I alle disse tilfælde er der ekstra grund til at tjekke tallene. 

Stigende renter kan ændre dit fradrag

Særligt med de stigende renter, vi oplever i vores samfund lige nu, er der også god grund til at holde øje med, om dit lån i boligen har ændret sig. Jonas Lindgaard uddyber:

– Mange oplever, at renten er steget mærkbart på deres realkreditlån – det gælder både for dem med variabelt forrentede lån og dem, som har omlagt deres fastforrentede lån i løbet af 2022. Gælder det for dig, betyder det, at du skal betale mere i rente end du tidligere har gjort, og dermed ændres det fradrag du får når det indtastet i forskudsopgørelse for 2023, forklarer han.  

Alle disse forhold er oplysninger, som SKAT ikke automatisk kender på nuværende tidspunkt, men som har betydning for beregningen af dine skatteforhold i 2023. Forskudsopgørelsen benytter nemlig dine tidligere registrerede indkomster og fradrag til at vise forventet indkomst, fradrag og skatteprocent. 
Forskudsopgørelsen er dermed en slags løbende budget over din indkomst og skat for 2023.

– Det er en god idé at alle lige løber tallene igennem og ser, at alt er, som det skal være – også selvom din situation ikke har ændret sig det store, opfordrer privatkundechefen.

Du skal også være opmærksom på forskudsopgørelsen, hvis du går på efterløn eller pension. I så fald bør du rette både din forventede løn og pension. Ud over SKAT benytter Udbetaling Danmark også oplysningerne til at beregne din pension.

Sådan retter du

Du kan rette din forskudsopgørelse ved at logge på skat.dk med dit MitID. Foretager du ændringer, får du en ny forskudsopgørelse og et nyt skattekort med det samme. Oplysningerne bliver automatisk sendt til din arbejdsgiver eller anden udbetaler til brug i det nye år.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler