20. juli 2024

Fra Lyngå til Kentucky

“Det er virkelig et andet hjem for mig, jeg altid vil have i hjertet og aldrig glemme!”

ByensNyt har talt med Anna Sofia Birkelund Poulsen fra Lyngå, der grundet corona-krisen blev sendt hjem fra sin sprogrejse til Kentucky efter 9 måneder og som derved kom til at gå glip af sin sidste tid i landet.

Hvordan opstod ideen om at tage på high school så langt væk som i Kentucky?

Da jeg var mindre synes jeg det lød sejt det med at komme til USA, men jeg startede med at undersøge det mere, og fandt ud af at det lød lige som noget jeg havde lyst til. At prøve noget helt nyt og lære et nyt sprog. Og på et møde med den organisation, jeg skulle rejse med, var der en pige, som fortalte om hendes oplevelser ved at være i Kentucky og det lød virkelig spændende. Og så tænkte jeg: “Kentucky, hvem prøver lige det? Det er jo ikke et sted, man bare sådan lige tager hen på ferie.

Hvilken organisation har du rejst igennem og hvordan virkede det?

Jeg rejste med EF fordi jeg havde hørt godt om det da det er sådan en stor organisation. Vi havde været til at par møder og det virkede til, at de havde godt styr på tingene. Vi var altid sikre og havde folk at snakke med hvis vi havde det svært. Også med hjemrejsen, de fiksede det på en god måde.

(EF – Education First har gennem de sidste 50 år sendt unge på sprog- og uddannelsesrejser i udlandet og i dag samarbejder de med akkrediterede skoler i 50 af verdens mest spændende storbyer: Red)

Hvordan gik turen derover?

Den gik godt, jeg rejse med ca 25 andre danskere. Det hele virkede meget urealistisk i starten, så jeg var ikke så ked af det. Og vi havde en masse at snakke med på turen til New York, hvor alle udvekslingsstudenter var i 3 dage, før vi kom ud til vores værtsfamilier.

Hvordan boede du – og hvordan var det?

Jeg boede hos en familie bestående af to forældre på 25 og 32 år, en værtsbror på 4, og en værstsøster på 2. vi boede i den mere “rige” del af byen. Jeg kunne rigtig godt lide min familie vi var et rigtig godt match, især fordi de var unge og kunne forstå mig. Min værtsmor havde 10 søskende, hvor to af dem var på min alder, dem blev jeg også rigtig gode venner med. De første måneder boede der en svensk udvekslingsstudent hos os, indtil hun fandt en fast familie i samme område.

Anna Sofia med sin værtsfamilie

Hvordan var skolen?

Min skole hed Franklin Simpson High School, vi var ca 800 elever. Det var en perfekt størrelse, da folk vidste man var ny, da den ikke var alt for stor, men heller ikke lille. Den var lidt forvirrende de første dage. Alle var så rare og imødekommende, de ville altid snakke og spurgte meget omkring Danmark. Jeg var rigtig glad for min skole og menneskene og lærerne der.

School spirit og cheerleaders

Hvad lavede du derovre? Kan du fortælle om et par oplevelser derovre fra?

Jeg gik i skole, derudover spillede jeg fodbold på skolens pige hold, som jeg blev vildt gode venner med. I oktober skulle vi spille finale om district-mesterskabet, som er lidt det samme som regionsmesterskab her, hvor vi vandt for første gang siden 2005. Alle var så glade og græd. Det var virkelig fedt at opleve det. Alle high school football games og basket ball games var en stor oplevelse. Alle eleverne kom med familier og så holdet spille og der var cheerleaders i pauserne. Der var virkelig meget school spirit og de støttede holdene.

Med skolens 800 elever og deres forældre som opbakning til de forskellige kampe var der mange på lægterne. “Det var en stor oplevelse at spille for så mange mennesker. I pauserne var der underholdning med cheerleaders og stemningen var bare fantastisk” fortæller Anna Sofia.

Hvilken plads spillede du selv på holdet?

Jeg startede i angrebet men hjemme spiller jeg centerforsvar og det kom jeg også hurtigt til på skoleholdet derovre, så det var jeg rigtig glad for.

Hvad har været din største oplevelse ved at være af sted?

Der er så mange ting, at det er svært at finde en. Men faktisk vil jeg tro, at det er skolen, og alle de kampe der har været. Det har været så fedt at være en del af det og opleve, hvordan det er. Det er meget forskelligt fra Danmark.

Man hører meget om, at amerikanerne fokuserer meget på sikkerhed og har vagter ved skolerne, var det også sådan på din skole?

Ja der var bevæbnet politi med skudsikre veste i skolen hver dag og vi oplevede da også, at skolen blev lukket en dag på grund af trusler om skoleskyderi.

Maden! …det var virkelig fast food hver dag!

Hvad har overrasket dig mest ved Kentucky/USA?

Maden! Jeg vidste, godt, at det ikke var så sundt som her, men det var virkelig fast food hver dag, hvis man havde lyst, altid kage eller slik i huset også. Men ellers faktisk også hvor imødekommende amerikanerne er. De er så søde til at komme hen, især i starten, da man ikke rigtig havde venner. Det gjorde det meget nemmere for én at føle sig tilpas. De er meget snaksagelige.

Ja amerikanernes spisevaner afviger nok noget fra danskernes. Er der noget særligt du har hæftet dig ved i den sammenhæng? (Klukkende svarer Anna Sofia:)

Ja, jeg må da sige at jeg kiggede lidt da jeg så, at når amerikanerne køber et glas syltede agurker, så hælder de agurkerne ud og drikker væsken. Det var lidt specielt!

Jeg kan forstå, at Corona-krisen også fik indflydelse på din hjemrejse. Hvilken betydning fik den? Hvordan gik turen hjem?

Jeg skulle hjem 3 måneder før tid. Alle udsvekslingsstudenter blev sendt hjem. Jeg fik at vide, at jeg skulle hjem en uge før. Det var helt vildt træls at skulle hjem på den måde. Man havde ikke tid til at sige farvel til folk, og alt der var planlagt i den kommende tid, oplevede jeg så desværre ikke, som for eksempel Prom, som normalt er en stor oplevelse.

Turen hjem gik godt, jeg havde ingen aflyste fly, og de fløj alle til tiden. Jeg rejse alene hjem, der var ikke andre studenter, men det var helt okay. Da jeg landede i København var min kuffert ikke kommet med, så den fik jeg ca en uge senere

Forventer du at skulle tilbage til Kentucky på et tidspunkt?

Ja helt sikkert! Jeg vil gerne tilbage og se mine venner og familien igen! Det bånd jeg har fået der, er helt specielt og jeg glæder mig så meget. Den måde jeg blev revet hjem på gør, at jeg har endnu mere lyst til at komme tilbage og ligesom se det hele igen. Det er virkelig et andet hjem for mig, som jeg altid vil have i hjertet og aldrig glemme. Jeg har haft så mange oplevelser der

Hvad skal du nu?

Jeg skal på HHX i Vejlby-Risskov efter sommerferien.

Anna Sofia Birkelund Poulsen
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler