De har efterhånden eksisteret i nogle år, FrivilligCenter Favrskov, som holder til i den gamle banegård i Hadsten, men hvad er det egentlig lige, de render og laver?
Det satte ByensNyt sig for, at finde ud af, og satte derfor Marie-Cecilie Broundal stævne til en snak omkring, hvordan frivilligheden har det i blandt andet 8370 Hadsten, og hvad det er centret gør for at understøtte de frivillige. Det kom der en god og lang snak ud af, hvor også centerets husvært, Uffe, deltog med inputs undervejs.
”Vi er faktisk en forening med en bestyrelse der bliver valgt på en generalforsamling, så vi er selv en del af det at være frivillig i en forening. Vi er drevet via midler fra Socialstyrelsen, hvor vi hvert år skal ansøge om, at få lov til at fortsætte. Der ud over får vi også penge fra Favrskov Kommune samt som noget nyt, også fra fonde. Vi har 77 foreninger som medlemmer, som hver betaler et symbolsk beløb på 100 kroner om året, men vi er jo i kontakt med mange flere, på den ene eller anden måde. Vi er for alle frivillige i kommunen, uanset om man er en forening eller et fællesskab, også selvom at man ikke er medlem”, fortæller Marie-Cecilie til ByensNyt.dk og tilføjer:
”Vores mål er helt klart, at nå ud til alle der har lyst til at se os, vi vil ud i alle afkroge af kommunen, lige fra de helt store foreninger, til fællesskaber i kældrene eller hvor det måtte være”
Hjælper også med at få de rette ressourcer
FrivilligCenter Favrskov har eksisteret i to og et halvt år, og har haft nok at se til lige siden. Så lige nu trækker de lidt luft ind, og koncentrerer sig om de opgaver, som de har søsat, mens nye store opgaver, for en stund, er sat på pause.
”Vi har haft rigtig travlt, og derfor har vi også talt om, at vi lige nu gør det vi gør, og viser der sig så en mulighed for at få flere kræfter ind, så kigger vi på det. For et år siden lavede vi en spørgeundersøgelse for foreningerne, for at finde ud af, hvad de gerne ville have vi satte fokus på, så vi ikke kom til at køre ud af et spor, som de ikke ønsker”, siger Marie-Cecilie og fortsætter med at fortælle, hvad det er, som de lige nu tilbyder i centeret.
”Om mandagen har vi ”Åben rådgivning”, hvor man kan komme forbi, uanset om man er med i en forening eller hvad ens tilhørsforhold er til det frivillige arbejde. Her kan man få gode råd og sparing, hvis der er noget man er i tvivl om, eller bare har brug for et input. Det kunne være som formand, kasserer eller noget helt tredje. Vi kan også bidrage med at lave ansøgninger til fonde, og så matcher vi også borgere med de rigtige foreninger, således at folk der gerne vil være frivillig, men ikke ved, hvor det skal være, kan få hjælp hos os”
Uffe supplerer med, at folk på den måde har mulighed for lettere at komme ud i en forening, da der tidligere ikke var dette tilbud i kommunen, og derved har centret en vigtig funktion for disse borgere, der måske har lidt svært ved at finde et fællesskab, der passer til netop dem.
”Vi hjælper også foreningerne med, at kigge på, om de har de rette ressourcer, både i forhold til om de er for få, om de er for mange eller om man kunne uddelegere tingene, så folk der gerne vil bidrage, men som ikke har mulighed for det hver uge, også får en plads. Frivilligheden i Favrskov har det rigtigt godt, og der er heldigvis mange der gerne vil bidrage og være med til at gøre en forskel. Jeg er faktisk helt imponeret over, hvor godt det står til. Også ude i de mindre byer, hvor vi har fokus på fællesskaberne i forsamlingshusene, synes jeg det pibler frem med gode initiativer og virkelyst, så helt generelt må vi bare sige, at det går godt med frivilligheden i Favrskov Kommune”