24. maj 2024

Favrskov Lokalradio står og falder med musikken

I ByensNyts månedlige klumme Gadespejlet har vi skiftende lokale profiler til at fortælle, hvordan 8370 ser ud i deres gadespejl.

Nogle gange ser skribenten noget helt aktuelt, andre gange er det historiens vingesus, der præger udsynet i gadespejlet, men hver gang er det personens egne tanker, erindringer, oplevelser og erfaringer der kommer til udtryk. Denne gang er har vi bedt Thøger Opstrup fortælle, om det, som han er optaget af.

ByensNyt Gadespejlet februar 2022 af Cand. Mag. Thøger Opstrup, Hadsten

Østjysk Hjemstavn skal være fagligt forsvarligt og spændende at læse

Forleden var jeg i Kolding. Vi så kunstmuseet Trapholts udstillinger med Erik A Frandsen og Verner Panton. Bagefter var vi i en genbrugsbutik for at finde et par arbejdsbukser. Der faldt jeg over en kasse med Kolding-årbøger og der faldt jeg i staver. Ikke kun fordi jeg selv var nævnt en enkelt gang fra dengang jeg var ung og håbefuld, men fordi det bragte alle mine barndomsminder tilbage. Mine skoler, mine gader, der hvor min første kæreste boede. Det er spændende, fordi vi forstår det og har følelserne med. Jeg boede selv i Kolding fra 2. klasse til jeg blev student, herefter Århus og fra 1973 i Hadsten kommune.

Østjysk Hjemstavns Årbog 2021

I dag er jeg formand for Østjysk Hjemstavnsforening som dækker Århus og omegnen – og lidt til. Lokalt har folk som Vagn Hammer, Kurt Quist, H. Nydam Jensen og Ove Rosenkvist været med.

Så vidt jeg husker stammer foreningen fra 1930’erne. Man kan føle en national vækkelse i de første numre. Vægten i indholdet ligger på historier om landet på både de store og de små gårde. Mange af historierne er erindringer, som gamle mennesker har skrevet til deres børnebørn, andre er skrevet af fagfolk, historikere eller arkæologer.  Der er også en del fra Århus, byens dansesteder, svømmebade, fabrikker. Vi skal som forening være der, hvor kvantitet og kvalitet skærer hinanden. Det skal være fagligt forsvarligt og spændende at læse for de fleste.

Vi arrangerer også udflugter og foredrag om lokale emner. Sidste år var vi på en gåtur rundt om Århus Banegård med en tidligere postmester. Han var altså rigtig god. I det hele taget vil vi gerne lave noget, hvor vi får fat i folk som vi ellers ikke har mulighed for at høre. 

Det koster 130 kr om året at være medlem og så bliver vores Årbog bragt til døren. Jeg kører selv rundt med dem på 8370 og jeg mener det er til omkrig 50. Bogen kan også købes i vores boghandel i Hadsten. Og så er du jo vejkommen til at komme med indlæg til årbogen.

Navnet Lokalradio Hadsten er lidt en tilsnigelse

Jeg er også formand for vores lokalradio i Hadsten, som hedder Radio Favrskov. Du finder radioen på FM båndet på 104,0 og over alt med en app på mere radio. Gå ind over fire fox på vores hjemmeside. Navnet er lidt af en tilsnigelse. Den dækker stort set kun Hadsten og hed oprindelig Radio Hadsten.

Den blev dannet for 30 år siden af Egon Christensen, Knud Jørgensen og Tove Dyrbye. Tove er med endnu og still going strong med udsendelser om klassisk musik. Den hedder selvfølgelig Tryllefløjten.

Det startede stort op med stor støtte fra det lokale erhvervsliv og den lokale handel ikke mindst. Vi får stadig en del hjælp og det er vi taknemmelige over, men vi overlever først og fremmet på støtte fra staten og så selvfølgelig fra kommunen, som giver os gratis husly i den gamle administrationsbygning fra slagteriet.

Vi sender mandag til fredag kl 15-18 og lørdag og søndag det meste af dagen. Vi har et tæt samarbejde med Radio Alfa i Randers som unægtelig er storebror og meget professionel.

Vores målgruppe er først og fremmest voksne for ikke at sige ældre mennesker, som godt kan lige den musik vi kan huske fra vores ungdom, som vi skrålede og dansede til. Mest dansk og engelsk populær musik, men vi prøver også noget nyt engang imellem. En gang om ugen fortæller jeg om gamle dage her på egnen og vi har planer om at gøre noget mere med reportager,  når der sker noget i byen, Lilleå marked, håndbold, koncerter osv. Jeg har også haft besøg af Ove Rosenkvist og Nydam Jensen om virksomheder i Hadsten. Naturfredningsforeningen har også været forbi.

Men radioen står og falder med musikken. Den skal være noget som vi i Hadsten gerne vil lytte til. Her har vi også lørdagsbal med mulighed for at vinde gode præmier.

Er der nogen af jer som har nogle gode ideer og godt kunne tænke sig at være studievært er I hjerteligt velkommen til at henvende jer og så kan vi da se på,om det er noget for jer. Vi har programmer der hedder Drejeskiven, Country, Da mor var dreng, Musik og service osv.

Har du en ny idé, vil det være godt og så er vi meget lydhøre.

Der er noget tæt og nært for os i Hadsten ved at lave radio på denne her måde, vi kommer til at kende hinanden. Borgerne her i byen kan ringe ind, og det er ret nemt at komme igennem.

Vi har vel omkring 500 lyttere og 150 medlemmer. Det koster 200 om året at være medlem og dermed kan man støtte radioen.


Thøger Opstrup

Thøger Opstrup, der denne gang har skrevet ByensNyts Gadespejl er født 1948 og er uddannet Cand mag i historie og religionsvidenskab. I 1979 – 1997 var han mellemleder og lærer på Den jyske Haandværkerskole og blev siden lærer på Htx i Vejle 1997-2008.

I perioden 1978-88 var han medlem af kommunalbestyrelsen i den tidligere Hadsten Kommune, valgt for Socialdemokratiet. I dag er han formand for Radio Favrskov og for Østjysk Hjemstavnsforening

Relaterede artikler