21. maj 2024

Gadespejlet Vestergade – Hvordan noget af verdenen ser ud herfra

Af Mette-Marie Bang Nikolajsen

Ja på den helt nære bane er Corona situationen gennemgribende. Den har vendt op og ned på det meste og givet vores hverdag en ordentlig rusketur.

De ting vi tidligere har taget som en selvfølge kan eller må vi ikke længere. Lidt af en øjenåbner. Noget jeg er blevet særligt overrasket over er, hvor meget det betyder at kunne hilse ordentligt på hinanden; give hånd eller et kram. Jeg møder mange mennesker også i mit arbejde, som viser mig deres tillid og fortrolighed. Det virker uhøfligt og svært fattigt ikke at få lov til at kvittere med en ordentlig hilsen. Hvor bliver det dog godt, når vi får lov til at anerkende hinanden, på en måde der kan mærkes.

Hadsten er en by, hvor man sjældent går ud, uden at få et nik eller en hilsen fra en bekendt. Nu har vi boet her siden 2005. Vi valgte Hadsten, fordi byen havde en størrelse, hvor børnene kunne vokse trygt op, og vi forældre kunne nå langt på kort tid, så jobmulighederne var gode.

Det har vist sig at være en rigtig god beslutning. Vi har trivedes med fællesskaberne bl.a. gennem skolen og sportsorganisationerne.  

Tiden er gået godt og nu er børnene flyttet hjemmefra. Jeg er blevet spurgt, om det så ikke tid til at flytte til Aarhus. Aarhus der har så mange kulturtilbud og cafeer. Nej ikke for mig.  Det er super skønt, at tage til Aarhus og forlyste sig og så springe på toget til Hadsten, hvis bilen ikke skal køre. Hadsten er godt placeret i forhold til Århus. Vips på 20 minutter er du i Aarhus C med tog. Det er hurtigt og nemt at komme tilbage til den friske luft, og hvor man tit får en hilsen, når man handler i byen. Den bedste af to verdener – for mig.

Åen og Lilleåparken der når helt ind til centrum af Hadsten. Giver luft til sindet og inviterer til en gåtur.

Gadespejlet set med et længere udsyn. Her tænker jeg på byens udvikling.  Lige nu er faktisk en rigtig spændende tid for Hadsten. Byen står foran en udbygning i højden. Her kan jeg håbe på nogle visionære rammer fra kommunen. Hadsten har en helt unik mulighed for at skille sig ud fra andre byer. Hadsten er en stationsby med en helt særlig og attraktiv bynær natur med åen og Lilleåparken.

Eksempel på bygning med stationsbypræg med højde. Røde sten med detaljer som karnap og spidst tag i hjørnet.

Det kunne være fantastisk, hvis man kunne bibeholde stationsby-udtrykket i de nye højere byggerier. Bygninger i røde sten med krav om til lidt sjov f.eks. karnapper og detaljer i stensætningen. Dette samtidig med at vi fastholder det grønne, Lilleåparken der går helt ind til centrum. Det grønne ligger i top, når fremtidens borgerne skal vælge bopæl. En rød og grøn by, ja når man ser på bylandskabet.

Gadespejlet for maj måned på ByensNyt er skrevet af Mette-Marie Bang Nikolajsen, indehaver af UNIK Begravelse.

Relaterede artikler