26. september 2023

Heldigvis slutter vi af med eksamener, studenterhuer, studenterkørsel og dimission

ByensNyt Gadespejlet, juni 2021 Af Morten Caspersen, rektor, Favrskov Gymnasium

Kan man ane fremtiden i et gadespejl? Måske ikke, men jeg tør nu alligevel godt spå lidt om sommermånederne.

Juni måned vil byde på eksamener og studenter her på Favrskov Gymnasium. Maj har ikke ligefrem budt på studentervejr, men pyt så også med det, hvis bare juni leverer ”sol over grønne sletter, lykke og lyse nætter”. Det kunne jeg godt unde studenterne.

De kommende studenter

Årets  – kommende – studenter har været igennem en speciel gymnasietid. Der er meget, som de gerne ville have oplevet, og meget, som vi som gymnasium gerne ville have givet dem. Meget, der aldrig rigtigt blev til noget. Det vilkår deler de med mange andre i samfundet, og jeg kan – ikke uden en vis rektoral stolthed – sige, at vores elever har været meget tålmodige, disciplinerede og konstruktive i de 15-16 måneder, hvor covid-19 ellers forårsagede voldsomme omvæltninger i deres gymnasieliv.

Når jeg selv tænker over, hvad jeg gik glip af i 2021, så er konklusionen enkel: det snupper jeg så i 2022. Det er sværere for vores elever. 3g kommer ikke sådan lige igen. De har uden brok givet noget, som de virkeligt havde set frem til, for at deltage i og bidrage til samfundsindsatsen. De fortjener, at vi ser dem og anerkender dem for det.

Heldigvis slutter vi af med eksamener, studenterhuer, studenterkørsel og dimission. Pakken blev ikke helt som forventet, men sløjfen bliver bundet.

En årgang går ud. Siger farvel til os på Favrskov Gymnasium. Forhåbentligt går de videre i livet med en solid faglig og menneskelig ballast. Under en dimission for en del år siden sagde en god kollega til til mig: ”Nu er de blevet så dygtige. Og så forlader de os.” Der var vemod i stemmen, men også stolthed. Og stoltheden må vi holde fast i. Stoltheden over vores studenter, og det sunde og gode i, at man lander et sted, knokler og kvalificerer sig, og at man så drager videre i livet.

Den kommende nye årgang

Også i august har vi et højdepunkt , som jeg godt tør spå om. Efter sommerferien slår vi dørene op og siger velkommen til en ny årgang på Favrskov Gymnasium. I den forbindelse er der lidt malurt i bægeret. Interessen for at begynde hos os har været stor, og vi takker for den tillidserklæring som det er fra elever, forældre og lokalsamfund. Men vi ærgrer os også over, at vi ikke har fået pladser nok til at hjælpe alle. Det burde være sådan, at de lokale unge kan være trygge ved, at der er en plads til dem på Favrskov Gymnasium. Sådan blev det ulykkeligvis ikke, men vi hjælper så mange, som vi overhovedet kan, og håber i det hele taget, at alle kommer godt i gang.

En ny årgang kommer til, og vi glæder os til at møde dem, lære dem at kende og se dem finde deres naturlige plads hos os i forhold til fagligheden og i fællesskabet.

Et højdepunkt i juni, et højdepunkt i august og i mellem dem en dejlig dansk sommer. Ganske vist har den ofte sveget os, men ”Vild, vild, vild/ er, skønne sommer, din kraft og ild”, som digteren også skriver.

Hav en dejlig sommer – og når I ser årets studenter i jeres eget gadespejl, så tag godt i mod dem, når de kaster sig lykkelige ud i de lyse nætter.

Rektor Morten Schytte Caspersen

Relaterede artikler