14. juli 2024

Hvis vi vil, så kan vi

Meget kan siges om denne såkaldte vinter – og hvor mange af os måske mest har skulet ud på gråvejret, på regnen og har drømt om varmere lande, så er der en ”lille” hård kerne, der har oplevet vinteren på tætteste hold og egen krop.

”Lille”, fordi det drejer sig om hårdkogte opdagelsesrejsende på mellem 3 og 6 år, der alle går i den relativt nystartede Hadsten Naturbørnehave. En flok med fusserne solidt plantet i den rige lokale natur.

Når man ind i mellem som voksen skutter sig i kulden eller regnen, og man synes, det da snart må være nok, så er det meget livsbekræftende at se flyverdragtklædte små poder jublende styrte hen til en vandpyt og give sig i kast med at hoppe i den eller udforske den med en pind.

1 års fødselsdag

Hadsten Naturbørnehave åbnede den 1. februar 2019, og fejrer nu sin første fødselsdag – og fra sin spæde start med 14 børn, er den vokset og vokset, så den nu har 34 børn fordelt på to hold – guidet af det sejeste og skønneste personale, der leder an på daglige ekspeditioner fra basen på Vinterslevvej.

“På sigt tilføjer vi et tredje hold, så vi kommer op på vores maksimum, nemlig 45 børn. Vi kunne godt blive større – men vi ønsker det ikke. Vi ønsker det småt, overskueligt og i en flyvehøjde, hvor alle kender alle – og alle hjælper til.”

Op til at børnehaven åbnede, blev der leveret et kæmpe stykke arbejde både inde og ude fra initiativgruppen, fra forældre til børn der skulle starte, fra familie og frivillige så vores lejede lokaler blev klar til at tage imod børnene.

Rejsen, der kulminerede med åbningen 1. februar 2019, begyndte faktisk allerede tilbage i 2017. For mig personligt kom jeg med om bord om aftenen den 29. november 2017 ved et infomøde.

Jeg blev egentlig sendt af sted af min kone, der havde opsnappet, at der var noget spændende under opsejling. Hele aftenen blev tilbragt sammen med en flok inspirerende mennesker, og sammen blev der drømt, diskuteret og detaljenørdet om der kunne være grundlag for en privat naturbørnehave i Hadsten. Der var en glød, et engagement og en dedikation til ideen, som var smittende, og før jeg vidste af det, var jeg med i bestyrelsen – og endda som formand.

Stærke frivillige kræfter og ildsjæle i spil

Frivillige kræfter har siden da brugt et utal af timer på at realisere drømmen, og det er ikke decideret let at starte en privat institution – men resultatet har været sliddet værd.

Arbejdet for at få gjort børnehaven til en realitet har vist nogle af de bedste sider ved Hadsten. Fra gavmilde sponsorer, der har doneret alt fra maling til legetøj og rygsække, til engagerede forældre og bedsteforældre, der holder arbejdsdage og støtter op om de sociale arrangementer.

I Hadsten er vi begunstiget med ildsjæle på mange områder, og jeg har altid fundet det enormt inspirerende at være sammen med folk, der brænder for en sag.

Sammenhold, engagement og stædighed er kvaliteter, jeg elsker ved vores by, og de værdier har bl.a. betydet, at vi nu hver dag sender unge opdagelsesrejsende ud i Hadsten og omegn – fra Bistrup til byskoven.

For mig står Hadsten Naturbørnehave som et bevis på, at hvis vi virkelig vil – så kan vi.

Forfatter bag Gadespejlet for februar 2020 er:

Niels Christian Selchau-Mark, formand for Hadsten Naturbørnehave.

Født og opvokset i Hadsten, bosiddende på Kollerup, friluftsentusiast og fritidsviking. Til daglig ansat som specialkonsulent i Borgmesterens Afdeling i Aarhus Kommune

Niels Christian Selchau-Mark med familien

Relaterede artikler