31. januar 2023

JULEHISTORIER VED ET TILFÆLDE

Den første december er dagen, hvor vi åbner julekalenderen og for flere lokale er det også dagen, hvor man åbner den lokalhistoriske bog Julehistorier for at læse det første af 24 små historier. Derfor er det nærliggende for ByensNyt at spørge forfatteren, folkemindesamleren, samleren og det tidligere postbud Kurt Villy Svendsen om han vil skrive december måneds Gadespejl om, hvordan “Julehistorier” blev til og den kommer her

JULEHISTORIER VED ET TILFÆLDE

ByensNyt, Gadespejlet, December 2022 af Kurt Villy Svendsen

Nogen i læserskaren er måske bekendt med, at jeg for nylig udgav en samling juleanekdoter – det 16. hæfte i rækken – om muntre lokalhistoriske tildragelser i Hadsten og omegn gennem skiftende tider.

Det nye hæfte blev sært nok præsenteret samtidig med, at en gammel rygskade brød op efter flere års nogenlunde ro. Som det fremgår af journalen hos kiropraktoren i Hadsten, var det for nylig præcis 10 år siden, jeg sidst besøgte ham.

Dermed er vi fremme ved skæbnens sære spil, for hvis ikke denne diskusprolaps havde ramt mig i 2006, var der muligvis aldrig kommet julebøger i det hele taget.

Der skete det, at jeg ved juletid i 2005 havde fattet interesse for en netop stiftet nyhedsportal -Hadsten PingvinNyt – uden dog at have ambitioner om at ende som redaktør af denne ”netavis”.

Da vendepunktet med den nævnte skade indtraf i mit liv året efter, hvor jeg gik sygemeldt i en periode, dumpede der pludseligt et brev ned i postkassen:
 -Du skriver jo et forståeligt dansk,stod der blandt andet i brevet, hvis afsender var Anders Stig Berthelsen – den ene af PingvinNyts stiftere – og han fortsatte:

-Hvad med, at du kombinerer denne evne med din samling af gamle postsager og brevkort fra Hadsten og skriver os en lokalhistorisk julekalender til PingvinNyt?

Nåh ja, tænkte jeg:

Lærer Gammelby i Folkeskolen havde trods alt lært mig alfabetet, så jeg sagde ja og gik i gang med projektet.

Især var jeg overmåde begejstret for Anders Stig Berthelsens ordvalg ”et forståeligt dansk”, da det jo kom fra en læreruddannet mand, for pudsigt nok sagde min gamle dansklærerinde frøken Jenny Kristensen næsten det samme tilmig på realskolen i 1967:

-Kur Villy du skriver da ellers et forståeligt dansk og er god til genfortælling. Hvad med om dine stile fremover fyldte lidt mere end ½ side?

Til det første, ydmyge arbejde i julen 2006; med 32 sider, der var hæfteklammet sammen og udført på en rimelig god fotokopimaskine, opfandt jeg figuren Gammelnissen Uffe,og allerede i den første julekalender blev denne alvidende – ofte bedrevidende – vrissenisse et hit, da han førte læserne rundt på en lokalhistorisk rejse i Hadsten og omegn.

Kurt Villy er tidligere postbud i Hadsten og har gennem tiderne mødt masser af lokale på sin vej. Mange af dem har han skrevet om i sine julehistorier

Kalenderen blev sendt med et afsnit hver dag gennem hele december, men samtidig trykt som hæfte i 600 eksemplarer, og alle blev revet væk. Muligvis foranlediget af, at den var gratis og med rund hånd delt ud til PingvinNyts annoncører og deres medarbejdere af Overpingvin Lars Toft-Hansen.

-Pingviner er venlige og altid velklædte, sagde Anders Stig Berthelsen dengang, og jeg tilføjede, at nisser også er velklædte, men at venlighed ikke altid er en nissedyd.

Gammelnisser kan endog være uvenlige, og det var sikkert sådanne, der var på spil i byens lægehus på Østergade samme år, hvor Lars Toft lagde 6 kalendere over i venteværelset.

To dage efter var samtlige forsvundet som dug for solen. Nisser, siger jeg bare.

Selv om jeg ved endnu en af skæbnens sære tildragelser i dag finder mig selv bosat på den jyske hede, er min lokalhistoriske interesse for Hadsten – og kærlighed til omegnen i almindelighed – usvækket, og jeg samler stadig på postkort og breve samt gamle reklameartikler fra egnen.
Derfor gribes jeg hver eneste sensommer af en sær uro i kroppen. Det er Gammelnissen, der rykker efter endnu en samling krøniker.

Jeg havde besluttet, at årgang 2021 skulle have været sidste samling, men pludselig blev der alligevel basis for endnu et hæfte her i 2022.
Tag godt imod det – og tak for tiden…

__________________________________

Samleren Kurt Villy

Kurt Villy Svendsen er tidligere postbud i Hadsten, træskosælger, skribent, forfatter, samler og meget mere. Selv om han i dag bor i Sunds ved Herning har han aldrig sluppet sit tag i Hadsten. Han har gennem mange år været bagmanden bag den meget flittigt læste lokalhistoriske facebookside “Gamle Hadsten og de gode historier”. Her kan man dagligt følge små historier om profiler og personligheder fra tidens gang i Hadsten. Derudover har han for nu 16. gang udgivet årsbogen Julehistorier med 24 lokale anekdoter. Bogen kan købes i Skjold Burne for kun 120 kr og er en genial mandelgave eller pakkekalendergave til folk med lokalhistorisk interesse eller for folk, der bare gerne vil lære deres by og byens folk gennem tiderne endnu bedre at kende. Udover at samle på gamle lokale postkort samler Kurt Villy også på gamle blikskilte og meget mere.

Relaterede artikler