24. maj 2024

Hadsten Fri Fagskole – en perle, hvor fællesskabet er i højsædet

ByensNyt, Gadespejlet, november 2022 af forstander Søren Hougård Nielsen

Der er ikke mange der ved det, men Hadsten gemmer på en lille perle. For snart 100 år siden blev den, smukt placeret lidt uden for byen på en bakkeskråning og med den dejligste udsigt. I dag er den næsten gemt blandt haver og huse på Østergade.

Men prøv at gå en tur i Kollerup Enge og hæv blikket op forbi banen, og der på bakkeskråningen vil du opleve en smuk hvid perle ligge og lyse op.  

Perlen og lokalsamfundet

Perlen er den snart 100 år gamle skole, der i dag hedder Hadsten Fri Fagskole. En skole som jeg i oktober blev forstander for. Jeg er blevet bedt om at lade gadens spejl give et kig ind og vise hvad der rører sig hos os. Mens spejlet er rettet mod skolen, vender jeg dog blikket ud mod lokalsamfundet. For jeg ønsker som forstander ikke at vi blot er en skjult perle, men derimod en kendt og værdifuld del af byen. Jeg har derfor et stort fokus på det lokale samarbejde. En disciplin som jeg ved fra andre sammenhænge at Hadsten er stærk i.

Jeg ønsker at vi kan blive et mødested, hvor fællesskabet er i højsæde, hvor vores elever kan møde lokale ligesindede. Hvor fælles interesser kan vokse, og hvor vi sammen kan skabe nye fællesskaber. Gerne for de unge (men ikke kun), der i dag sidder derhjemme og synes det er svært at finde ligesindede. Unge der føler sig ensomme og unge som trænger til et pusterum, hvor de kan få lov at være sig selv og føle sig gode nok. Vi er en skole med trygge rammer, og det synes jeg andre end vores elever skal have glæde af.

Godt samarbejde med det lokale erhvervsliv

Jeg har også kig på byens stærke erhvervsliv. Vi har allerede et godt samarbejde med mange virksomheder, der tilbyder praktik til vores elever. Det er så vigtigt for os at give vores unge mennesker mulighed for at kommer ud og prøve at være en del af en rigtig arbejdsplads. Det er et samarbejde vi helt sikkert kommer til at bygge videre på de kommende år.

Men vi kan også samarbejde på andre måder og jeg håber og tror på at mange lokale kræfter kan være med til at styrke skolens virke. For eksempel er vi i gang med et projekt med fokus på at skabe et forløb for unge med angst og skolevægring, og det har været helt naturligt for os at tage kontakt til lokale kræfter med stor viden på området, for at kvalificere vores arbejde. Derfor har vi inviteret Trine Møller Andersen, læge og terapeut og Rikke Randrup Skåning, fysioterapeut, med til at udvikle forløbet sammen med os. Vi håber at kunne starte første hold op i det kommende forår.

Skolen står foran et 100 års jubilæum

Sidst men ikke mindst kan skolen her til foråret fejre 100 års jubilæum. Det skal selvfølgelig fejres, og vi vil gerne have flere fra byen med. For selvom mange i dag ikke kender vores skole så godt. Så har skolen og Hadsten uløseligt hængt sammen i snart 100 år, og jeg ved at der findes mange gode fortællinger derude – Lad os sammen fortælle historien og lad os sammen skabe en ny.


Søren Hougård Nielsen (Foto: Gorm Branderup)

Søren Hougård Nielsen bor i Hadsten med sin familie og er uddannet kandidat i oplevelsesøkonomi på Århus Universitet. Han har været selvstændig marketingkonsulent med bureauet Førsørenda og har siden 2015 været faglærer på Linjeskolen indtil han her i 2022 blev konstitueret som forstander på Hadsten Fri Fagskole. Søren har gennem mange år også tidligere været aktiv i idrætsbestyrelser og som håndbold- og fodboldtræner.

Relaterede artikler