6. oktober 2024

Lyset skinner i mørket

I byensNyts artikelserie Gadespejlet giver vi en lokal profil mulighed for at fortælle, hvordan livet ser ud lige nu set fra skribentens gadespejl. Og vi har fundet det nærliggende at spørge Favrskov nye præst René Høeg, om han ikke vil tage mod udfordringen. Det har han gjort og her finder du, hvad han fortæller:

ByensNyt Gadespejlet oktober 2022 af provst René Høeg

Der er én fordel ved energikrisen

I mit hjem, sidder vi nu i det tiltagende mørke om aftenen med kun en lille, bitte pære tændt. Jeg kan slippe afsted med at sidde og blunde, uden at puder eller andet kastes i min retning. Det er hyggeligt.

Og jeg kan virkelig godt have det sådan for tiden, at jeg bare har lyst til at sove, sove det hele væk. Krigen i Ukraine. Stigende priser. Inflation. Menneskers armod. Selvom jeg vanligvis ikke ser underholdningsprogrammet Vild med Dans, så kan det komme snigende som en længsel efter at fokusere på noget umiddelbart glædeligt. Da jeg havde spist to fede sønderjyske kålpølser med kartofler og sennep, så jeg forleden danseprogrammet og spiste fredagsslik.

Umiddelbart efter lyste min træningsapp op på min mobil. Min personlige træner spurgte, ”hvordan går det med træningen.” Så mørknede det for mig. Ja, jeg slukkede alt lys i stuen. End ikke i min fredagssupppedas har jeg fred fra ham. Han vil mig det godt, og han kender mig. Som om han vidste, at fredag aften guffer jeg søde sager. App’en skinner i mørket, og det fik mig afsted i træningscentret her i Hadsten, hvor jeg nu bor.

Og det med lys i mørket

Alle vi præster går allerede nu, i takt med efterårets komme, og overvejer, hvordan julen mon bliver i år. Og hvad skal prædikenen handle om juleaften. Bliver det en jul uden julekæder og Fredensgades julebelysning i Hinnerup. Meget er forandret. Men selv i mørket finder mennesker og lyset vej.

Lyset skinner i mørket, og mørket kan ikke forhindre det i at lyse op. Det er en gammel kristen påstand, som ikke er under forandring eller afhængig af tidens tand. Vi mennesker har mulighed for at række frem efter hjælp og at hjælpe.

Som da jeg forleden mødte en kvinde, som var begyndt at komme i en kirkecafé, jeg mener det var i Hammel. Hun er tilflytter, og kendte ikke ret mange, men fællesskabet i cafeen havde givet hende nye veninder og en omgangskreds. Det eneste, hun skulle, var at tage derhen. Og der blev hun mødt og set.

Vi kan være lys for hinanden

Og det er vel det, vi skal holde fast i – i gode og i svære tider. At vi kan være lys for hinanden. Og snart er det Allehelgen, hvor vi tænder lys for dem, som ikke er her mere, men som er med i vores historie. Ligesom det var smukt, da vi til ”Stafet for Livet”, under Kræftens Bekæmpelse, tændte lys for dem, som er døde af kræft i det forgangne år. En fysisk manifestation og insisteren på liv i mørket.

Provstens æbletræ (Foto: René Høeg)

Vi har netop plantet et æbletræ i haven, som jeg fik i gave i forbindelse med min tiltrædelse som provst. Vi glæder os til at nyde frugterne, og håber, høsten bliver stor om nogle år. Indimellem må man væbne sig med tålmodighed, men vi ved og tror, høsten bliver god!

René Høeg (Foto: Favrskov Provsti)

René Høeg er uddannet cand.theol. og journalist, og er provst for Folkekirken i Favrskov. Han overtog stillingen som provst i Favrskov efter den tidligere provst Anders Bonde, der gik på pension i januar 2022. Han er tidligere sognepræst i Voldum-Rud og er derfor allerede et kendt ansigt i Favrskov. Ved Stafet for Livet i august kort efter sin tiltrædelse holdt han en flot og nærværende mindetale for deltagerne.

Relaterede artikler