24. maj 2024

Vi lever i mødet med hinanden

Gadespejlet august 2020.

I disse dage, hvor ønsket om en svømmehal i byen igen fylder debatten, kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage på sommeren 1977 da jeg selv var 12 år:

Spændt fulgte jeg med øjnene bademester Hanne Langers udfyldelse af mit nye sæsonkort til Friluftsbadet. Indtil da havde jeg haft 10- eller 20-turs kort, men nu var det min tur til at få mit første sæsonkort – eller partoutkort som vi selv kaldte det. Det var stort. Og efter ganske kort tid behøvede jeg end ikke at vise kortet, for så vidste de bare i lugen, at jeg var en af dem, der havde ét. Friluftsbadet var den gang samlingssted for alle byens børn og unge. Vi måtte bare derned hver dag sommeren igennem. Ikke bare for at bade men for at være sammen. Var vi ikke der, var vi måske i Hadsten Hallen eller også spillede vi fodbold på banerne ved Tyregården eller i hullet (ved Granvej) eller mødtes i ungdomsklubben.

Hvor det hele lander med den nye ungdomsklub er endnu ikke til at sige. Og om der nu endelig kan skabes grobund for en svømmehal i Hadsten eller om det atter blot bliver et tilbagevendende drømmescenarium er heller ikke til at sige. Jeg tror de fleste er enige i, at selv om Hadsten har meget at byde på, så kan det til tider være en udfordring for de unge at finde noget at samles om og det er derfor glædeligt, at der er nogen, der arbejder på sagen.

Noget at samles om

Og der er da også andre ting der formår at samle folk i Hadsten. I dag er det primært begivenheder og events som Hadsten Bierfest, Lilleåmarked, Hadsten Gadegrandprix, Stafet for Livet, Favrskov Revyen og lignende, der formår at samle en stor del af os. Mange lokale mødes naturligvis også stadig i byens haller, på sportsbanerne og til arrangementer i handlen som f.eks. Open By Night. Her mødes vi ikke bare for at opleve begivenheden men vi mødes også for at være sammen.

Og nogle gange kan der godt lyde kritik af de faste begivenheder. Nogle savner fornyelse og andre spørger om, hvorfor man ikke holder fast i traditionerne og det kan være svært at møde alle forventninger. Men alligevel er der ildsjæle, der hvert år gør en stor indsats, for at skabe noget der kan samle os og skabe glæde.

Katastrofeopbremsning

I år har Corona epidemien sat en stopper for mange af disse store faste begivenheder. Lilleåmarkedet, Stafet for Livet og cykelløbet er aflyst eller udsat til næste år. Kulturen og vores møder med hinanden blev fra den ene dag til den anden udsat for en katastrofeopbremsning og vi har alle taget vores forholdsregler i sociale sammenhænge .

Vi har i overført betydning sikret os med både korkbælte og badevinger i vores omgang med hinanden. Men jeg håber, at vi efterhånden kan bevæge os mod en mere naturlig og dog fortsat kontrolleret måde at være sammen på. Med vedvarende respekt for afstandskrav og håndhygiejne skal vi jo stadig passe på os selv og hinanden og særligt passe på dem, der er mere sårbare og modtagelige for virus.

Men vi må ikke i frygt for konsekvenserne isolere os helt og undlade at mødes.

For jeg tror, at mange af os trænger til at mødes – vi trænger til at være sammen igen, vi trænger til at grine med hinanden og genoptage de lykkestunder, vi har, når vi er sammen om noget.

Sløjfen melder klar

Vores dejlige kulturhus Sløjfen har så småt, med alle forholdsregler, åbnet for de første nye aktiviteter. Arrangementet med Sigurd Barret er længe udsolgt men der er andre og flere små og store arrangementer på vej. Det kan du snart læse mere om her på sitet.

Heriblandt slår Favrskov Revyen d. 30. september dørene op og spiller for, som det ser ud lige nu i fire dage med op til 100 publikummer i salen pr aften. Revyen håber stadig på, at restriktionerne kan lempes, så man med ro i sindet kan spille for 150 pr aften. Men vi har i Revyen også respekt for, hvis der i år skal spilles for færre. Favrskov Revyen har nu gennem de sidste 12 år været med til at samle en god del af byen til en dejlig og hyggelig aften med et godt grin. Forestillingen fredag aften d. 2. oktober er udsolgt, men du kan stadig nå at få billet til en af de andre dage.

Sammenhold med afstand

På ByensNyt har vi oplevet en stor interesse for vores meget lokale fokus. Måske har coronakrisen været medvirkende til, at vi har rykket tættere sammen – hvis man da kan gøre det med afstand 😊.

Og på ByensNyt er det netop det, vi bestræber os på. Vi nyder at kaste lys på det, som vi kan være sammen om. Vi er ikke så romantisk anlagt, at vi tror, at vores artikler kan erstatte Lilleåmarkedet eller for den sags skyld det efterhånden legendariske gadecykelløb, men vi vil bare også gerne fortælle om de andre ting. Det som vi kan være stolte af. Det som vi kan glæde os over eller glæde os til.

Og vi glæder vi os naturligvis også til, at vi igen kan samles til de store traditionsrige begivenheder her i byen.

I ByensNyts arrangementskalender kan I finde mange af de små og større arrangementer som finder sted i 8370. Hvis du eller din forening har åbne arrangementer på vej, er du meget velkommen til at sende det til redaktionen og så vil vi også lægge det i kalenderen. Du er også meget velkommen til at give os et hint, hvis der er foreninger, aktiviteter eller personer som du synes fortjener at komme længere frem i lyset, for så vil vi meget gerne høre om det, så vi kan skrive om det.

På ByensNyt håber vi, at vi snart kan kigge ind i en ny tid der igen kan bringe os mere sammen, for det er i mødet med hinanden, at vi lever.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler