30. maj 2023

HIP HURRA – Jubilæumsdag 

Af forstander Hadsten Frie Fagskole, Søren Hougaard Nielsen

I dag torsdag d 4. maj er det 100 år siden at en viljestærk frøken startede Hadsten Husholdningskole, i dag Hadsten Fri Fagskole. De første år lejede hun sig ind på håndværkerskolen, men efter et par år havde hun samlet penge til at købe grunden, hvor en stor flot skole som også pryder Hadsten i dag. 

Hun har senere i sit virke udtalt at det var et hasarderet foretagende havde givet sig i kast med. Skolen har da også flere gange igennem sin efterhånden lange historie været tæt på at lukke. Men med viljestyrke og stærke drømme for skolen har skiftende forstandere, ansatte og bestyrelse, ligesom Margrethe Pedersen, kæmpet for deres hjertebarn. 

De seneste år er ikke nogen undtagelse, hvor skolen først har kæmpet med elevtallet, der et år var nede og runde 16 elever, og herefter et økonomisk efterslæb. Skolen er nu, godt hjulpet på vej med hjælp fra en lokal investor og godt samarbejde med Sparekassen Kronjylland, i gang med at arbejde sig tilbage til fyldt skole og fornuftig økonomi.  

100 år skal fejres. I første omgang bliver dagen fejret internt blandt elever og ansatte med flaghejsning, fødselsdagssang og ekstra godt til ganen, inden eleverne sendes hjem på storebededagsweekend. Den officielle fejring er dog af forskellige årsager udskudt til det kommende skoleår.  

Lørdag d. 13. maj afholdes der gammel elevdag for tidligere elever. En festlig dag med op mod 100 gæster. Her bliver jubilæet selvfølgeligt også markeret, ligesom at elever der gik på skolen for 25 og 50 års siden skal hyldes. 

Selvom den officielle fejring udskydes, er det dog på sin plads skænke skolen gode tanker, her på 100-årsdagen. Skolen har igennem mange år ikke kun givet eleverne praktiske færdigheder og viden, men også styrket deres selvtillid og selvværd. Det er en hjertevarm institution, der har hjulpet mange unge mennesker med at finde deres vej og bidrage til samfundet på en meningsfuld måde. 

Relaterede artikler