2. juni 2023

Jul i byens butikker (3)

I dag d. 3. december er det Marie-Louise, fra Bogormen, der i Facebook Hadsten og ByensNyts decemberføljeton fortæller om julen i butikken og hjemme hos hende privat.

“December er, hvad der nok svarer til høsttiden for en landmand” siger Marie-Louise, da vi finder hende i butikken i færd med at lægge bøger på plads. “Det er decembers omsætning der skal kompensere for de måneder, hvor der er mere stille i butikken og det er uden sammenligning den klart største måned for os” siger hun. “Vi markerer julen i forretningen ved at pynte op, ved at sætte julelys om vores vinduer og sætte de mange både nye og traditionelle julebøger frem. Den Lego-juleudstilling vi har i vinduet har vi haft hvert år siden jeg overtog butikken. “Det er min søn Bertram der bygger den og når den er på plads, så kan vi mærke at julen er på vej. Én af de juletraditioner jeg glæder mig rigtig meget til her i butikken, er højtlæsningen af en julekalenderbog for børn og barnlige sjæle. Hver dag kan man høre et nyt afsnit på Bogormens Facebookside og YouTube kanal og vi er spændte på at se, hvor mange der følger med i år” lyder det forventningsfuldt fra Marie-Louise.

“Men ellers er det i år særligt den nye højskolesangbog der hitter som gaveidé og vi kan høre, at den både bliver brugt som julegave, som kalendergave og som mandelgave” fortæller hun, “Det er bare en eviggyldig klassiker, som folk har været skrevet op til i lang tid, før den udkommer” og så er det dejligt at kunne fortælle, når vi har den på hylden og der er også god interesse for vore julebøger.”

Marie-Louise nyder julemusikken, julegaverne og de glade kunder i december – “det er som om, der bare er højere til loftet i julen” siger hun. “Når jeg ser tilbage på 2020, tror jeg at jeg kommer til at huske på, den flotte opbakning som byens butikker har fået i coronatiden” fortæller Marie-Louise med glød i stemmen. “Det kan man ikke taget for givet, så det varmer rigtig meget i en svær tid. Det er som om, folk er rykket tættere sammen – i overført betydning. Det er en gave for en butiksindehaver”

Juleaften står den på gås og flæskesteg og risalamande hos familen Kanderup fortæller hun, “så det er vist meget traditionelt. Familien plejer at finde tid til lidt julebag, men nyder også de gode julekager fra Mester Jacob fortæller hun. “Det er jo ikke tid vi har mest af og når vi så har en bager i byen der laver så gode kager, så synes vi også vi vil støtte ham” siger hun, og fortæller, at de også flere gange har købt den færdiglavede dej man kan få hos Mester Jacob og så tager hjem og bager den sammen med familien.

Følg med på ByensNyt i morgen og se, hvem af butikkerne der får besøg næste gang.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler