1. december 2023

Naturen omkring Hadsten er helt vild

Favrskov Byråd har d. 24. juni 2020 vedtaget en biodiversitetsplan, der skal stoppe udryddelsen af arter og skabe mere vild natur til glæde for dyr, planter og mennesker i hele kommunen.

I den forbindelse er der udpeget naturområder, hvor det er særligt vigtigt at passe på naturen – de såkaldte toplokaliteter. “Nogle af dem har offentlig adgang, og dem kan man med fordel besøge for at blive klogere på naturen”, lyder opfordringen fra Anders G. Christensen, der er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune. “Vi har masser af smukke naturområder i Favrskov, og mange af dem rummer bestande af Favrskovarter som eksempelvis gul engblomme og rød glente. Der er mange muligheder for at lære mere om vores natur, og det er også et af formålene med biodiversitetsplanen”, forklarer Anders G. Christensen.

Netop Engblommen med de kuglerunde, lysegule blomster og den store rovfugl med den karakteristiske kløftede hale – rød glente er noget af den truede natur, der sammen med den grønne kølleguldsmed forefindes i og omkring Hadsten. Der er sågår observeret odder langs Lilleåen. Den nye plan skulle gerne skabe endnu bedre leveforudsætninger for disse arter i fremtiden.

Leder man i naturen kan man være heldig at finde Engblommen omkring Svejstrup og Rud.

Engblomme. Foto: Dagmar Kappel Andersen

Den grønne kølleguldsmed, kan man være heldig at se i Lilleåparken, i Sølund Skov i Favrskov, i Vissing og ved Lynghøjen ved Selling.

Grøn kølleguldsmed. Foto: Torben Ebbensgaard

Flere har nok allerede set den elegante røde glente, på jagt efter mus og padder på engene ved Kollerup, Vissing, Vivild og Galten/Erslev.

Rød glente. Foto: Per Hallum.

Læs mere om biodiversitetsplanen og Favrskovs natur her.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler