19. januar 2025

Før-førskoletilbud har betydning for børns trivsel

Der er kapacitetsproblemer i den østlige del af kommunen i forhold til daginstitutioner, hvilket løses ved at tilbyde før-førskoletilbud. Det bekymrer Lone Boye, der har sendt et læserbrev til ByensNyt.

Tekst: Lone Boye, medlem af Børne- og Skoleudvalget for Socialdemokratiet i Favrskov Byråd

Der er tegn på, at børn, der har gået i førskoletilbud, trives i lidt mindre grad i 0. klasse sammenlignet med børn, der ikke har gået i førskoletilbud.
Et stigende antal kommuner rykker børn i førskoletilbud i løbet af foråret inden de begynder i 0. klasse og det gør vi også i Favrskov Kommune. Argumentet har været, at det skaber kontinuitet mellem børnehave og skole og for mig giver det god mening. 
Før 2022 havde vi ikke den store viden om, hvilken effekt det faktisk har at sende børn i førskoletilbud. VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udkom i 2022 med en rapport, der viser, at børns deltagelse i førskole har en lidt større negativ betydning for deres trivsel i 0. klasse, end børn, som ikke har gået i førskoletilbud. Mistrivslen stiger med 2 procent viser undersøgelsen. Denne mistrivsel udlignes dog i de kommende skoleår. Undersøgelsen viser også, at den faktor som har størst indflydelse på denne negative effekt, er børnenes alder for, hvornår de starter i førskole.
Børn på seks år eller ældre ved skolestart påvirkes lidt mindre negativt af overgange til førskole end børn, som er yngre end seks år. De har ganske enkelt større trivsel og mere selvtillid.

Derfor bekymrer det mig også, at vi er nødt til at bruge før-førskoletilbud, som løsning på kapacitetsproblemer i den østlige del af kommunen.
Der har været førskoletilbud på Hadsten-skolerne i mange år og i 2016 og 2017 blev det udbredt på 12 skoler i kommunen. Eneste skole, som ikke har obligatorisk førskoletilbud 1. marts, i det år, hvor børnene skal begynde i skole, er Præstemarksskolen i Søften, hvor der er rullende indskoling måneden efter, at barnet er fyldt seks år. 
Vi har fået gode meldinger om vores førskoletilbud, og har derfor fasthold denne form, men at sende dem afsted endnu tidligere, synes jeg ikke er en god løsning. Jeg ved godt, at normeringen fra børnehaverne følger med i før-førskoletilbuddet og at et lignende tilbud før har været nødvendigt. 

Ved budgettet i 2023 foreslog vi i Socialdemokratiet en undersøgelse af forbedrede muligheder for skoleudsættelse. Dette var for at sikre børn den bedst tænkelige skolestart. Vi kunne på daværende tidspunkt se, at færre børn i Favrskov fik skoleudsættelse end tallene viste på landsplan. Det kunne skyldes den socioøkonomiske placering af vores kommune. Det undrede os dog alligevel og derfor ønskede vi undersøgelsen.
Regeringen, sammen med en stor gruppe oppositionspartier, kom os i forkøbet, da de vedtog at afsættelse 200 millioner fra 1. januar 2023, til at give kommunerne bedre mulighed for skoleudsættelse for de børn, som har brug for det.

Tiltaget med før-førskoletilbud taler ikke ligefrem ind i denne dagsorden og jeg mener derfor, at vi som politikere og forvaltning skal finder andre løsninger end før-førskoletilbud i fremtiden. 

Relaterede artikler