22. september 2021

Forslag om erindringslejlighed vinder genklang

Den konservative byrådskandidat René Schneiders fremlagde i sidste uge et forslag om etablering af en såkaldt ”erindringslejlighed” i det kommende plejecenter i Hadsten.

Forslaget har fået flere positive reaktioner fra bl.a. pårørende til demensramte og sundhedsfaglige personer i plejesektoren og til Social- og Sundhedsudvalgsformanden i Favrskov Kommune, Grethe Villadsen fra Socialdemokratiet. Hun har på de sociale medier givet udtryk for, at hun er helt åben over for forslaget og roser byrådskandidaten for idéen, som efter hendes mening kommer på det helt rigtige tidspunkt.

I Den Gamle By i Aarhus har man også taget positivt mod forslagt. Og det er netop her René Schneider har hentet inspiration til ideen og han fremhæver derfor netop Den Gamles Bys erfaringer med demente og den erindringslejlighed som museet har indrettet til formålet.

René Schneider er siden blevet inviteret til et orienteringsmøde i Den Gamle By, hvilket han kvitterede med at bede om, at invitationen også burde indbefatte såvel Social- og Sundhedsudvalgsformand, Grethe Villadsen, samt kommunens Sundheds- og Socialdirektør, Ulrik Johansen. Dette ønske blev imødekommet af Den Gamle By, og René Schneider har derfor allerede inviteret de to med til mødet, som han håber, de tager imod.

”Jeg ønsker ikke, at mit forslag om indretning af en erindringslejlighed i det kommende plejecenter – og evt. på andre plejecentre i kommunen – skal blive gjort til genstand for lokalpolitisk ”fnidder” her i valgkampen, det er sagen for de ramte demente og deres pårørende alt for vigtig til”, udtaler René Schneider, og fortsætter ”Jeg blev inspireret til forslaget, da jeg hørte en rørende historie om en stærkt demensplaget ældre kvinde, som sammen med andre var på besøg i Den Gamle Bys erindringslejlighed. Da hun ankom, var hun helt i sin egen lukkede verden uden kontakt til andre. Men da hun åbnede et skab med beklædning, ”vågnede hun op” og blev pludselig meget snakkesaglig om sit arbejdsliv i en dametøjsforretning. Det er da et bevis på effekten af sådan en erindringslejlighed i ”øjenhøjde. Jeg glæder mig meget til besøget i Den Gamle Bys lejlighed og til også at høre mere om den videnskabelige evidens, der ligger bag. Lad os håbe, at vi kan tage det med tilbage til Favrskov Kommune” slutter René Schneider.

Nu skal kalendergymnastikken i gang så man kan få fastsat et mødetidspunkt.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er medstifter af og formand for Favrskov Revyen i Hadsten. Han er derudover formand for Kulturhuset Sløjfen i Hadsten, næstformand for Favrskov Gymnasium og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler

Vejret i 8370

Hadsten
overcast clouds
11.2 ° C
13.1 °
9.8 °
94 %
4.1kmh
100 %
ons
19 °
tors
14 °
fre
14 °
lør
17 °
søn
11 °