12. august 2022

Morten valgte eventyret

“Ved du hvad? Det er bare så bekræftende. Jeg bliver helt høj, og føler mig faktisk priviligeret, når jeg kan se at jeg kan gøre en forskel, som virkelig betyder noget for den enkelte” Sådan sagde Morten Gottliebsen da han fredag aflagde ByensNyt en visit.

Morten, der født og opvokset i Hadsten, bruger i dag en stor del af året under fremmede himmelstrøg. Han er dels selvstændig som international coach, hvor han virtuelt på dansk og engelsk coacher ledere fra nogle af de allerstørste virksomheder verden over og er dels i 3 uger ad gangen ansat som underviser og mentor for 20-30 unge mellem 18 og 24 år i Dansk Studiecenter, der er en rejsende højskole. Som underviser og mentor har han bl.a. være i Australien og to gange 3 uger i Sri Lanka.

Endelig tager han rundt på egen hånd i Kenya, for at støve velgørenhedsprojekter op for lokalbefolkningen. Lige nu har han kastet sin kærlighed på en mindre landsby, som får vand fra en brønd uden for landsbyen. Når strømmen virker, og det gør den i 40% af tiden, så modtager landsbyen vand via en pumpe. Men når strømmen ikke virker, bærer de vandet til landsbyen i kander, baljer og spande. Mortens mission er derfor at finde midler til en 10.000 liters vandtank, så landsbyen på den måde kan have en buffer, når strømmen svigter. Tanken kan købes i området og Morten ønsker selv at følge byggeri og installation, for at sikre det hele går rigtigt til.

“Det kan jeg sagtens”, fortæller Morten, der har har været i Kenya 10 gange gennem de seneste 3 år. “Jeg bosætter mig simpelthen i en af lerhytterne i landsbyen og deltager og følger projektet indtil det er på plads og tanken er installeret. Jeg har hidtil været dernede i 2-3 uger ad gangen men d. 23. januar tager jeg derned og bliver i Kenya i hvert fald til efter sommerferien” fortæller han begejstret. “Jeg forventer, at mine børn kommer og besøger mig til sommer, så de også kan opleve det hele dernede”

Han har fundet et bofællesskab sammen med andre udlændige, der er i Kenya for at arbejde. Der er bla. en amerikaner, en svensk skolelærer og en canadier lige nu og det fungerer fint. Morten har faktisk kun mødt en enkelt dansker i landet og det var en pilot, der var der midlertidigt.

Det hele startede i 2016, hvor han tog sin første coaching-uddannelse. Han besluttede sig for at gå videre den vej og tog siden en ICF – internationalt certificeret coaching- uddannelse. Da han havde afsluttet uddannelsen, blev han optaget på en international portal med andre certicerede og der var der pludselig en dag en henvendelse fra Hult Ashridge, som er en meget anerkendt handelsskole (business School) i England. “Da de havde dansktalende kunder søgte de coaches, der både talte dansk og engelsk” fortæller Morten. “Det gav nogle klienter og med dem fulgte andre og i dag coacher jeg klienter virtuelt på dansk og engelsk fra flere spændende steder rundt om i verden. Og det kan jeg jo gøre, hvor som helst fra”.

“Netop derfor, besluttede jeg mig for at tage en tur til Kenya. Jeg har altid gerne villet opleve Afrika og hvorfor ikke bare køre coachingen derfa og få den oplevelse med?” siger Morten selvfølgeligt.

“Kenya er ret vestligt og civiliseret, de taler engelsk og så kan man jo godt søge ud i landsbyerne eller ud i slummen og skabe nogle relationer. Det har været virkelig bekræftende. De er så imødekommende og der er så meget man kan gøre, små ting, men som kan betyde alverden for dem. Jeg har simpelthen forelsket mig i landet og der er masser af volunteers, der gerne vil hjælpe til.”

“Mine børn er voksne nu og derfor tager jeg nu derned i 6 måneder. Så kan jeg både få det her projekt op at stå og måske også finde andre muligheder for at gøre en forskel.” Samtidig kan jeg kombinere det med min coaching og så en gang imellem 3 uger som underviser og mentor. Det er en genial konstellation. Det er ikke noget man bliver rig af rent økonomisk, men jeg bliver rig på oplevelser og på at kunne glæde andre. Jeg synes faktisk, at jeg er priviligeret. Når jeg har de unge, er jeg med til at inspirere dem, motivere dem, give dem noget tro på sig selv og tro på, at de kan gøre en forskel. Og når jeg tager rundt i Kenya, får man simpelthen nogle fantastiske relationer til nogle mennesker, som man kan mærke, sætte pris på det man gør.”

“Nu går jeg sammen med en finsk kvinde Viola i gang med at få ordnet det med den vandtank. Ved du hvad? Vi skal bruge 10.000 kr., så er vi langt og det bør vi kunne. Og hvis der er nogle der vil sponsere, donere eller på anden måde bidrage, så kan de jo få sit navn på en platte eller hvad der nu skal til, så det vil gå i gang med at undersøge. Når jeg selv er med, så ved jeg jo, at pengene bliver brugt til det, der er tiltænkt” fortæller Morten optimistisk. “Når den tank er på plads, så bliver det jo en kæmpe lokal festdag. Det vil jeg da gerne opleve.”

Morten har lovet at fortælle ByensNyts læsere om, hvordan det går med projektet og sender nogle fotos og en beskrivelse om nogle af de andre oplevelser han får med sig i de næste 6 måneder.

ByensNyt ønsker Morten en rigtig god tur.

Hvis du vil følge Morten lidt tættere kan du finde hans hjemmeside her: The Manumit.

______________________________

Morten Gottliebsen er 48 år, er opvokset på Lærkevej, hvor hans forældre stadig bor. Det er også her han bor, når han er i Danmark. Han har også et hus i Nr. Galten, men det er lejet ud. Som barn gik han på Østervangskolen og derefter på Handelsskolen i Paderup. Siden fulgte en læreplads i en fotoforretning og efter et trafikuheld i 1997, hvor han pådrog sig et whiplash-syndrom, havde han i en periode ikke noget fast job. Så var han i stedet både selvstændig og deltidsansat som grafiker ad flere omgange. I 2005 kom han tilbage til Hadsten. Her spillede han oldboysfodbold og var også med som aktør et enkelt år i Favrskov Revyen indtil trangen til at gøre en større forskel og udlængslen blev for stor.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler