23. september 2023

Så er foråret kommet til Hadsten

Lars Blomst stoppede mig på min vej igennem tunnelen i går og afbrød kort sin telefonsamtale. “Så er foråret kommet til Hadsten, nu er de her igen” sagde han og pegede mod de to flotte snoge, som lå og glinsede i solen på skråningen ned mod tunnelen.

Snogene er en af byens sikre forårsbebudere og hvorfor de i øvrigt fuldstændigt harmløse snoge netop har kastet deres kærlighed på skråningen ned mod tunnelen ved jeg ikke. Men de kommer troligt år for år og sidste år talte Lars op mod 15 stykker.

Lars vil vil sætte et lille skilt op, så man passer på dem og ikke kommer til at trampe på dem, hvis de er ved at passere vejen. Men for det meste ligger de bare og soler sig eller muntrer sig i krattet på skrænten.

Snogen er let at kende på sine to karakteritiske gul-grønne pletter i nakken, som lyser næsten fluorscerende. Den kan blive op til en meter lang og lever af regnorme, snegle, padder og ådsler.

Det er typisk hannerne vi ser først. De kommer frem i slutningen af marts efter deres vinterdvale og går igang med at solbade. Siden dukker den lidt større hun op og så går de i gang med at parre sig her i slutningen af april. Ungerne klækkes ud i efteråret.

Se her ByensNyts artikel fra april sidste år, hvor en vaks borger snuppede en snog og viste den frem.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler