Inde bag murene på Hadstens måske flotteste bygning, finder man Hadsten Fri Fagskole, hvor der til dagligt går omkring 30 elever, der på den ene eller anden måde tumler med nogle ting i deres hverdag, der til tider godt kan give lidt benspænd.
Oprindeligt var der husholdningsskole i bygningerne, der startede op i 1923, og fungerede som sådan helt frem til 2013, hvor skolen blev til en fri fagskole og skiftede navn til Linieskolen. I 2017 tog skolen så igen navneskifte, denne gang til Hadsten Fri Fagskole. Eleverne kommer primært fra Østjylland, og bor på skolen, præcis som på en kostskole eller efterskole. Skolen er et tilbud til unge, der ikke har fundet den lige vej i forhold til uddannelse, job og voksenlivet.
Siden august har Siff gået på Hadsten Fri Fagskole. Hun bor, som langt hovedparten af eleverne på skolen i hverdagen, og tager så hjem til sin familie i Hinnerup i weekenden. Siff har senest gået på Præstemarkskolen i Søften, men som hun selv beskriver det, så var det meget sporadisk, og derfor var Hadsten Fri Fagskole et oplagt valg for Sif for at komme videre i tilværelsen. Her er der højt til loftet og der er fokus på den enkelte elevs trivsel, på en helt anden måde, end det en folkeskole kan tilbyde.
“Jeg har haft ret svært ved at deltage i undervisningen i folkeskolen, og var ikke i skole i flere år. Inden jeg startede her i Hadsten, var jeg begyndt i skole igen, men det var måske en-to gange om måneden, så det var stadig ret begrænset. Det er noget helt andet nu, blandt andet fordi jeg får en god støtte og bor på skolen, hvilket gør det hele meget lettere for mig. Jeg havde ofte svært ved at komme afsted, og selv det stadig er svært til tider, så er det blevet meget mere overskueligt, netop fordi jeg jo er på skolen hele tiden. Jeg føler mig tryg og har fået nye venner, og selvom at der stadig er dage, hvor jeg ikke deltager i undervisningen, så er jeg langt mere med end tidligere, samtidig med at jeg er social med de andre og har oplevelsen af, at jeg går i skole, bare på mine vilkår”, fortæller Siff til ByensNyt.
“Til en start skrev jeg til min mor hver dag. Det gør jeg stort set ikke længere, det stoppede bare helt af sig selv, hvilket jo også er et tegn på, at det går godt og at jeg trives”.
Til sommer bliver der igen arrangeret KVAS Festival, som er en festival for unge, arrangeret af unge, og med i styregruppen finder man såmænd Siff. Med støtte fra en af lærerne var hun med til det første møde i januar, og hun konstaterer, at for et år siden ville hun helt sikkert have haft lyst til at deltage, hun var bare ikke kommet afsted. Søren Nielsen, lærer på fagskolen og den person der tog Siff med til KVAS-mødet, fortæller, at det netop er en af skolens styrker, at de kan afsætte ressourcer på andre tider af døgnet, end en folkeskole kan, hvilket i dette tilfælde gjorde det muligt, at støtte op om Siff, der fremadrettet selv tager afsted, når der er styregruppemøder.
Siffs mor, kan også mærke en forskel på nu og før sommerferien. Det er især på det sociale hun kan mærke fremskridt, mens hun også kan se, at det er blevet lettere for Siff at få hverdagen til at glide, netop fordi vennerne og skolen er lige på den anden side af værelsesdøren.
“Der er stadig lang vej for Siff, men jeg kan faktisk ikke forestille mig et bedre sted for hende lige nu. Noget af det der også er med til at gøre det til en succes er, at skolen er så tæt på Hinnerup, fordi de dage, hvor det er svært, kan jeg let komme herover samtidig med, at Sif også kan komme hurtigt hjem, hvis det er behovet. Jeg tror faktisk ikke det ville have gået, hvis skolen havde ligget meget længere væk, fordi det giver en tryghed for Siff at hun ved, at jeg er “lige rundt om hjørnet”, fortæller Gerda, der er på skolen for at hente Siff hjem på weekend.

“Tidligere var det mig der stod med ansvaret for, at Siff kom afsted, havde kontakt til sine venner og i det hele taget kom ud af sengen, så det er rart at dele ansvaret med nogle andre. Her kan jeg også komme og gå så ofte jeg vil, hvis det er det Siff har brug for, så det er enormt imødekommende og fleksibelt for både mig og Sif, fordi jeg føler mig ikke til besvær eller i vejen, og det betyder alt”.
Hvad der skal ske efter sommerferien er endnu ikke helt på plads, men både Siff og Gerda håber på, at hun kan blive på Hadsten Fri Fagskole og begynde på STU (Særligt Tilrettelagt Undervisning, red) i et længerevarende forløb.
Benjamin svinger gryderne i Gastro
I skolens underetage, finder man det der tidligere i den grad var skolens omdrejningspunkt og hjerte, nemlig køkkenet. Her møder vi Benjamin fra Hammel, der er i gang med at gøre klar til gourmet-hotdogs, som er på dagens frokostmenu. Han går på skolens Gastro-linje, der nogle gange om ugen sætter fokus på mad, anretning, borddækning, sundhed og økonomi.
Benjamin har gået på skolen siden august, og har, i følge ham selv, haft stor gavn af at gå på skolen. Blandt andet er hans temperament, der før i tiden godt kunne være hidsigt, blevet et helt andet, og det tillægger han skolen i Hadsten en stor del af årsagen til.
“Da jeg kom her, kunne jeg godt blive hidsig let, hvis tingene blev svære, men det gør jeg faktisk ikke mere på samme måde. Jeg kan stadig godt blive hidsig, når noget går mig på, eller jeg føler at jeg ikke bliver forstået, men det er meget mindre, og lærerne her er gode til at tackle det og give mig den plads der skal til. Tidligere var jeg meget for mig selv, men nu føler jeg, at jeg er blevet en del af et fællesskab, hvor jeg har mange jeg kan snakke med, og det er virkeligt rart. Også fordi, at nu har jeg et fællesskab med nogen på min egen alder, hvor jeg førhen mest var sammen med voksne, og det synes jeg er fedt”, kommer det storsmilende fra Benjamin.

I starten boede Benjamin kun to dage om ugen på skolen, og var dagselev resten af tiden, men nu bor han på skolen fra mandag til fredag, mens weekenderne holdes hjemme i Hammel. Han nyder at lave mad, og derfor passer Gastro også perfekt ind i programmet for Benjamin, der har lært mange ting i løbet af dette skoleår, og han har såmænd også kastet sig over keramik om tirsdagen. Et fag han aldrig havde prøvet før.
“Jeg elsker at lave mad, så det er fedt at gå til Gastro, hvor jeg har lært mange forskellige ting, og i dag har vi så gang i en gourmet hotdog, hvilket er sjovt og lærerigt. Jeg er også begyndt til keramik om tirsdagen. Det er noget jeg aldrig har prøvet før, men det er stille og roligt, helt nede på jorden, og det er ret dejligt. Jeg har fundet to jeg har det godt med, Morten og Mike, og de har også keramik, så det gør det jo bare endnu bedre. Jeg føler mig tryg her på skolen, og det har givet mig modet til at få venner, så det har virkelig været et godt år for mig”, konstaterer Benjamin.
