26. februar 2024

Thomsen: Nogen ting kan ikke gøres smart i en fart

I morgen er der Menighedsrådsvalg over hele landet, og i Hadsten Sogn, som tæller Sct. Pauls Kirke, Over Hadsten Kirke, Vissing Kirke samt Nørre Galten Kirke, skal der vælges 12 personer til rådet.

Selvom at Folkekirken er Danmarks største forening, så bliver det sværere og sværere at finde folk, der vil være en del af menighedsrådet, og det skyldes formentligt flere forskellige ting. Men en af dem er nok, at kirken gennem mange år, har haft svært ved at får fat i den yngre del af befolkningen, hvor det for mange lyder lidt gammeldags at skulle være medlem af Menighedsrådet.

“Der er måske et branding-problem, men jeg synes ikke at det er indholdets skyld, nogen ting kan ikke gøres “smart i en fart”, fordi det faktisk at noget andet, vi prøver på at sige. Der sker utroligt meget i og omkring kirken, og havde vi ikke et menighedsråd, så var der ikke noget af det, der blev til noget. Det kræver, at der er nogen der kerer sig om kirken og det liv der er forbundet med kirken, så det ikke bare er præsterne der løber af sted. Hvis ikke der var de lokale råd, til at skabe rammerne, så var der ikke det kirkeliv, som vi kender i dag”, siger Marie Thomsen, der er præst i Hadsten Sogn.

Det at drive kirke, er også at drive en mellemstor virksomhed, da der er omkring 16 ansatte i Hadsten Sogn, så det kræver mange forskellige kompetencer i et Menighedsråd, hvis tingene skal køre godt. Derfor håber Marie Thomsen også på, at det bliver et så bredt råd, som overhovedet muligt.

Foto: Klara Hooge

“Der er faktisk et ret stort budget at gøre godt med, hvoraf en del går til personalet, så der er selvfølgelig ikke frit slag til det hele, men ikke desto mindre, er man med til at bestemme, hvordan og hvorledes, der skal drives kirke netop her. Det ideelle menighedsråd er bredt sammensat, både i alder, baggrund og faglig interesse, fordi vi har brug for nogen, der kan lidt af hvert. Der er brug for nogen, der synes at jura er interessant, nogen der vil gå op i økonomien, gerne med en professionel tilgang, og så må der også meget gerne være nogen, som er lidt praktisk anlagt, og kan se sig selv hjælpe til med diverse arrangementer. Er der nogen der har erfaring med personalehåndtering er det også godt, fordi menighedsrådet er også arbejdsgiver, dog ikke for præsterne”, siger Marie Thomsen og fortsætter:

“Her på stedet har vi været så progressive, at vi har ansat en daglig leder, så det ikke er de frivillige i menighedsrådet, der skal håndtere der mange ansatte der er. Det giver næsten sig selv, at det skal ikke ligge på frivillige hænder, og de ansatte skal også vide, hvem der er deres leder, men rådet skal mene noget om det, og for at mene noget, er det også godt at vide noget. Så vi har altid god gavn af dem, der har erfaring med ledelsesansvar. Vi har også brug for dem, der ikke nødvendigvis har nogle af de kompetencer jeg har nævnt, men som “bare” synes at det er vigtigt, at der er kirke lige her, og som har en mening om, hvad der kunne være mere af og er nysgerrige på, hvad folk ude i byen tænker. Dem som “bare” synes at kirken er vigtig, bare fordi”

Der er valg til menighedsrådet på tirsdag i Hadsten Sognegård klokken 19.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler