Hadsten Vandværk har i år 125 års jubilæum og der er i den anledning udgivet et lille jubilæumsskrift, som fortæller om udviklingen gennem årene. Her på ByensNyt har vi gengivet noget af historien i artiklen 125 år med rent vand, som du kunne læse tidligere på ugen.
Hadsten Vandværk er i dag reelt en sammenslutning af flere mindre vandværker fra lokalområdet. I de første mere end 120 år var der to vandværker i Hadsten. Hadsten Vandværk og Neder Hadsten Vandværk. Gennem de første 100 år har det fremgået af referater og protokoller, at der ikke bare var koldt vand hos de to vandværker men også kold luft mellem dem.
Gennem de senere år har man dog formået at slå koldt vand i blodet og har nærmet sig hinanden og det resulterede i, at man i nullerne fik etableret ringforbindelse mellem de to.
Det var ikke uden udfordringer, da Hadsten jo som bekendt ligger i et hul med Hadsten Vandværk på den nordlige bakketop, og Neder Hadsten Vandværk på den sydlige bakketop. Så populært sagt skulle vandet neden om og hjem. Samarbejdet holdt såvel teknisk, som økonomisk, men selve forbindelsen blev aldrig den helt store succes.
Det til dato største projekt er benævnt ”Nygårdsboringen”. Her har de to værker gennem 5 år arbejdet tæt sammen om at finde det ideelle område, hvor der kan hentes betydelige mængder råvand af bedst mulig kvalitet op af den danske undergrund.
For et år siden fusionerede de to værker så endeligt og udgør dermed i dag et stærkt fællesskab med vandforsyning til hele området.
En spændende rejse
”Det har virkelig været en spændende rejse” fortæller bestyrelsesformand for Hadsten Vandværk Lars Karstenskov til ByensNyt. ”Gennem sammenlægning af mindre enheder i bl.a. Selling, Lerbjerg-Svejstrup og til den store fusion mellem de to store vandværker i Hadsten har vi for alvor indfriet potentiale for at tilvejebringe billigt vand til mange flere” fortæller han.
”I den nye vandsektorlov er de administrative forpligtelser og kravene til test blevet stadig flere og i dag kan vi forsyne hele området fra 3 vandværksbygninger med hver 2 linjer. Det giver en stor men stadig decentral vandforsyning, der reducerer vores sårbarhed i forhold til vandkvaliteten” fortæller Lars. Og med forenede kræfter er det naturligvis også nemmere at finde pengene til test. Vi har senest brugt op mod 200.000 kr bare til test af vandkvaliteten, så det er en ganske betydelig post”.
Der er mange spændende ting i gang i Hadsten Vandværk i de kommende år. Man har følere ude vedrørende et samarbejde om skovplantning, som er med til at beskytte vandboringerne. Det bliver sværere og sværere at etablere boringer der imødekommer kravene til renhed. ”Vi tester for mere end 300 faste stoffer i vandet og vi har en investering på over 2 mio kroner i gang lige nu med en boring, hvor vi går mere end 120 meter ned i jorden for at finde rent vand” fortæller Lars Karstenskov.
”Trenden i Danmark går grundet de store omkostninger til drift og test og investeringskrav mod større og større vandforsyningsenheder og der føler vi, at vi er godt med her i Hadsten. Vi har været på forkant”
”Jeg tror, at vi har evnet at være forudseende, fordi vi i Hadsten Vandværk har en professionel bestyrelse med gode tekniske og økonomiske kompetencer kombineret med gode og meget erfarne kræfter” fortæller Lars ”og så har vi en virkelig god driftsorganisation. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har trukket hårde veksler på driftsorganisationen gennem de senere år og de har påtaget sig nye opgaver og udvist en høj forandringsparathed. Det er vi uhyre glade for i bestyrelsen. Uden den forandringsvilje var vi ikke nået nær så langt” afslutter formanden tilfreds.
Det lyder til, at man er godt klædt på til fremtiden i Hadsten Vandværk og at samarbejdet om den ny skovplantning er vand på bestyrelsens mølle.