9. december 2023

Bibliotekarens bogguide for børn og teens

Af Signe Flindt, Sara Kromann, Anna Wallin og Victoria Jakobsen

Vinterferien nærmer sig, og det er snart tid til afslapning og hyggelige stunder med familien. Brætspil, kakao og en god bog at fordybe sig i.

Læseinspiration til de voksne er let at finde, men hvad med de yngre læseheste? Vi har kontaktet Hadsten Bibliotek, som har givet os fire gode bøger til vinterferielæsningen for de unge og fire bøger, der er ideelle til højtlæsning for de yngste.

Læsning for de yngste:

Her er bibliotekarernes bud på fire gode bøger til hygge og nærvær med de yngste:

En løve i zebraklæder
Af Mattias Hundebøll
Billedbog. 12 skøre rim om dyrenes hverdag. Du møder eksempelvis Benny Bænkebider, der er træt af at spise træ, Mammutten Manse, der elsker at danse, og isbjørnen, der er forklædt som panda og lever det gode liv i zoo.
Fra cirka fire år.

Lille Moskusmand
Af Annie Bahnson
På en vejrstation langt oppe i det øde og kolde Nordøst-Grønland opstår der et stærkt og usædvanligt venskab mellem en skægget handymand og en moderløs moskusoksekalv kaldet Moskusmand. Der er kærlighed, venskab og prøvelser for alle pengene, for det er ikke helt problemfrit at forene to så forskellige verdener. En sjov og gribende fortælling.
Fra cirka seks år.

Saga på eventyr – trampoliner, svømning og en forsvundet tigermis
Af Josefine Sundström
Saga er 5 år og bor sammen med sin mor og far i et lille rækkehus. Saga elsker at lege, hoppe på trampolin og svømme, men mest af alt elsker Saga dyr. Hun ønsker sig et kæledyr eller en lillesøster eller lillebror. Følg med i Sagas store og små oplevelser om uheldige trampolinspring, en forsvunden nabokat, badedragtkatastrofer og meget andet.
Første del af en serie.
Fra cirka fem-otte år.

Vi skal på wc! 
Harmen Van Straaten
Billedbog.Bjørn skal på toilettet, og der ingen tid at spilde. Da han tager i døren, er den låst. Både Gris, Elefant og en del andre dyr kommer forbi. Til sidst opstår en kæmpe kø til toilettet, og de stakkels dyr må gøre alt, hvad de kan for at holde sig. Hvem mon bruger så lang tid på toilettet?
Fra cirka tre år.

Læsning for de unge:

Mangler du inspiration til Favrskov Bibliotekernes arrangement readathon, der finder sted i vinterferien, eller mangler du bare noget at læse derhjemme på sofaen, så kig med her. På Hadsten Bibliotek giver bibliotekarerne deres bud på gode bøger til unge.

Hybenhjerter (Orla prisvinder 2019)
af Jane Susanne Andersen
Historie fra hverdagen. Veronika er populær på Instagram. Hun har kræft, men er alligevel en inspirations­kilde for mange, der sender hende hjerter, likes og kommentarer. Ingen ved, at Veronika ikke eksisterer, men er en af Leas falske profiler. Da virkelighed og virtuel tilværelse ramler, må Lea træffe et svært valg.
Fra ca. 11 år.

Cirklen 
af Jan Kjær
Science fiction. Janos forældre blev dræbt af kaoskrigere. og han drømmer om at blive optaget i den særlige enhed af elitesoldater, der bekæmper dem. Kun de stærkeste bliver optaget i Cirklen. Bogen blander sci-fi og action til en eksplosiv cocktail, der er lige så intens som gaming. 
Fra 12 år.

Hvis vi var en almindelig familie 
af Trine Bundsgaard
Historiens jeg-fortæller påtager sig ansvaret for at give sin lillesøster, Ingeborg, en god otteårsfødselsdag, men det virker svært, når pengene til mad og gaver er knappe, og der ingen hjælp er at hente hos forældrene. Jeg-fortælleren forsøger med hjælp fra bedstevennen, Ali, og den lokale frisør at gøre Ingeborgs fødselsdag til den bedste nogensinde. 
Fra 10 år.

Amulet: Stenens vogter 
af Kazu Kibuishi
Fantasy og gys. Tegneserie/graphic novel: Emily og Navin flytter sammen med deres mor ind i et gammelt hus, der tilhørte deres oldefar. De finder en magisk amulet, og umiddelbart efter forsvinder moderen i husets dybe kælder.
Første del af en serie.
Fra ni år.

Relaterede artikler