Byens interesse for deltagelse i genslyngning af Lilleåen i Kollerup Enge overgik enhver forventning da borgmester Nils Borring, formand for Teknik og Miljø Anders G. Christensen og lodsejer Niels Christian Selchau-Mark idag forestod den officielle åbning af det nye åforløb.
Og tilhørerne kunne lytte til borgmesterens korte rids af forløbet, Anders G.’ s anekdote om sin periode som forpagter i 90’erne på Kollerup og udfordringerne med at nyttiggøre de sumpede jorde og til i dag, hvor man gennem et meget fint samarbejde med kommunen, nu kan opleve at jordene, åen og ikke mindst naturen omkring dem kommer til gavn for hele byen.
Niels Christian Selchau-Mark kunne fortælle, at han og hans mor, som de naturelskere de er, er stolte over at kunne være med til at give byen et nyt og endnu mere attraktivt og tilgængeligt natur-åndehul end det er i forvejen.
Borgmesteren og lodsejeren i dialog Godsejer Niels Chr. Selchau-Mark er stolt over resultatet
Åen har fået nyt forløb, så fisk, fugle- og dyreliv igen kan få optimale betingelser og det var Niels Christian Selchau-Mark der selv skulle skabe forbindelsen mellem det gamle åforløb og det nye ved at nedbryde barrieren mellem dem med skovlen fra en stor gravko.
Med tungen lige i munden… Blev første spadestik foretaget… Hvorefter vandet fossede ned i det nye åforløb…
De mange tilskuere fulgte spændt godsejerens maskinføring, der hurtigt resulterede i, at vandet kunne fosse ned igennem det nye mere bugtende åforløb.
Herefter gik kommunens folk fra Natur og Miljø igang med indfange de resterende fisk i det gamle åforløb og bringe dem over til et langt bedre levegrundlag i det nye, mens de mange tilhørere fulgte med fra bredderne. Det foregik gennem elektrofiskeri eller elfiskeri, som det også kaldes, hvor man fører en elektrode ned i vandet, som kortvarigt lammer fiskene, så de nemt kan løftes op med net og føres i spande til det nye åforløb.
Det sidste, transporten af de indfangede fisk, stod de mange ankomne børn for, som med små og store spande løb i pendulfart med fisk til det nye vandløb, hvor de slap fiskene ud påny.
Der er ingen tvivl om, at der i dag var mange børn og unge der fik en god oplevelse af de sjældne, da de egenhændigt kunne skabe nye livsbetingelser for masser af hav- og bækørreder og sågar også ål.
En skøn eftermiddag i et af de mest naturskønne områder omkring Hadsten og hvor opbakningen fra byen viste sig fra sin absolut bedste side.