17. juli 2024

En succesfuld aften med Komtessen og Kongen

Clausholm Slot udgør den flotteste bagkulisse for friluftsforestillingen Komtessen og Kongen.

ByensNyts udsendte kunne i aftes konstatere, at Voldums lokalråds flotte egnsspil virkelig er et besøg værd.

Med enkel men flot scenografi udspiller friluftsstykket sig på en scene i den ydre slotsgård, hvor publikum sidder rundt om scenen som i et cirkus. Forestillingen, der er skrevet af instruktør Lilje Windbirk, handler om, hvordan den fortvivlede dronning Anne Sophie Reventlow, af den nye konge Christian den sjette, bliver sat i husarrrest efter Frederik den fjerdes død.

Ensom, tynget af sorg efter kongens død og skuffelse over den nye konges fornedring nægter dronningen at spise, da hun kommer til Clausholm. Slottes personale gør, hvad de kan for at gøre dronningen i godt humør, men først da den unge kokkepige Marie ankommer til slottet sammen med sin søster Augusta begynder dronningen igen at live op. Dronning Anne Sophie Reventlow spilles meget overbevisende af Line Vindum Mikkelsen.

I tidsforskydninger oplever vi, hvordan Line Vindum Mikkelsen formår at få alle facetter frem i sit spil.

Efter forvisningen til Clausholm er hun sorgfuld og mistrøstig og dog stoisk og stolt i sin dialog med tjenestefolkene. I tilbageblik fint illustreret i kostumer og sminke, så man aldrig er i tvivl om det er nutid eller tilbageblik, ser man hende som en lidenskabelige kæreste og siden hustru til kong Frederik og afslutningvis efter mødet med de to unge søstre en atter håbefuld kvinde.

Livsglæden strømmer ud af de to charmerende søstre, der spilles af Simone Vinther som Marie og Melanie Christoffersen som Augusta, godt hjulpet af karlen Alfred, der spilles kækt af Oliver Jæger Henriksen.

De fleste af aktørerne er glade amatører fra lokalområdet, men Lilje Vinbirk formår på imponerende vis at få det bedste frem i dem, så hele stykket fremstår professionelt. Stykket er velskrevet, underholdende, morsomt og ind imellem også rørende.

Der må ikke tages billeder under forestillingen, men jeg fik efter forestillingen lov til at skyde et par fotos af Line, der spillet dronning Anne Sophies og som fortalte, at hun er født og opvokset i Årslev, et par kilometer fra Clausholm. Jeg fik også et par fotos af Simone, der spiller Marie og som bor i Randers. Hun har hørt om friluftsstykket, fordi hun har gået på teaterskole på Randers Teater, hvor Lilje Vindbirk er instruktør. Herudover spiller hun også med i amatørteatergruppen Fabulas i Randers. De to kvinder er begge klare fund til de to altoverskyggende hovedroller.

Hovedrollerne bakkes godt op af kong Frederik den fjerde, spillet af Michael Bahnsen Pank, oldfruen, spillet af Ula Kristensen, en såret og forurettet ung Christian den sjette spillet af Oliver Wigant Aaberg og dertil både lakajer, hofdamer, bønder og balgæster og sågar en rytter til hest. Seks hvidsminkede piger spiller fortabte børn, som på fin vis er med til at vise dronningens sorg og oplevede forbandelse over, at hendes børn desværre ikke overlevede.

Under sceneskiftene spilles der barokmusik, mens man kan opleve flokke af mursejlere, der kredser over tilskuerne og fanger insekter i luften mens de udstøder deres karakteristiske skrig.

Hele forestillingen bliver hjulpet godt på vej af en lang række frivillige hjælpere fra Voldum Lokalråd. I pausen kan man købe sig en kop kaffe at varme sig ved, et stykke kage eller et glas vin eller øl. Når man ankommer man bliver hjulpet på plads af parkeringsvagter og det hele går smidigt og alt klapper, så man skulle tro, at friluftsspil er noget Voldumborgerne har gjort adskillige gange før, men det har de ikke. Det er første gang, men lad os håbe, at det ikke er den sidste.

Hvis du endnu ikke har erhvervet dig billet til den sidste forestilling til i morgen aften, så kan det kun anbefales, at du gør det.

Den er bestemt værd at opleve.

Mens solens sidste stråler skinnede på Clausholm fandt flere blandt publikum tæpperne frem i pausen, så de kunne holde varmen i det fine friluftsstykkes anden akt.
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler