29. marts 2024

“Islands in Unity” – Favrskov Gymnasium kombinerer individualitet og sammenhold i musical

ByensNyt.dk og Hadsten Højskole har startet et journalistisk samarbejde, og henover den kommende tid, vil man derfor kunne læse artikler, skrevet af elever fra medielinjen på Hadsten Højskole på ByensNyt.dk.

Første artikel er fra Favrskov Gymnasiums musical i sidste uge, som tager os med, både før, under og efter stykket på premiereaftenen.

Af: Chili Noelle Hansen, Victoria Sørensen og Nicole Torp Hjørringgaard

Favrskov Gymnasium afholdt i onsdags premiere på deres musical Andy-viduals; en forestilling, der, udover at være både seriøs og underholdende, styrker fællesskabet og forskelligheden på gymnasiet. Vi var med på premiereaftenen.

I samme øjeblik vi træder ind på Favrskov Gymnasium, mærker vi forventningen i luften. Væggene er plastret til med farverige og artistiske plakater for skolens musical “We’re all Andy-viduals”. 

Stemmer summer i gymnastiksalen, hvor forestillingen snart begynder. På en storskærm ses en gengivelse af den berømte scene fra 66 scenes of America (1982), hvor Andy Warhol spiser en hamburger i fire akavede minutter. Både rektor og elever sætter sig på skift i Warhols sted, og på den måde fanger de publikum, allerede inden forestillingen er i gang.

Scenetæppet går op. Skuespillerne bærer alle et ensformigt sæt tøj og et monotont ansigtsudtryk. Den ikoniske grå paryk sidder solidt plantet på hovedet, og sådan får vi præsenteret de mange Andy-personaer, som gennem forestillingen kæmper en hård kamp for at skille sig ud fra mængden. Temaet er inspireret af popart-kunstneren Andy Warhol og hans store kritik af berømmelsesfascinationen samt det overfladiske samfund. I 60 minutter bliver vi taget i hånden og ført gennem ni abstrakte scener; herunder en symbolsk supermarkedstur i jagten på de “15 minutters berømmelse”. Den kreative fabrik The Factory, hvor Warhols kunst blev masseproduceret som forbrugsvarer, danner ramme om hele fortællingen. Afslutningsvis bliver Warhols død gennemspillet som en interaktiv oplevelse, hvor forreste publikumsrække selv kastede de afgørende fatale skud. 

Forestillingen slutter med en unison gentagelse af det elevskabte udtryk ‘Islands in unity’ – netop dette udtryk blev vakt til live i sangen ‘Islands’, skrevet af eleven Mathilde Gårdbo-Pedersen. Efter hun havde lavet sangen, sad Mathilde tilbage med en følelse af, at vi alle er små øer, der fungerer i samspil med hinanden.

“Sangen tager emnet om det individuelle menneskes plads i verden op, og at ingen kan eller skal fungere helt alene.”  

Klapsalver fylder salen, og alle rejser sig fra stolene i begejstring. Medvirkende både på og bag scenen bliver hyldet, og der bliver uddelt røde roser i overflod. Forestillingen er veloverstået, og det hårde slid har båret frugt. 

Fra idé til premiereaften

Det har været en lang proces at gå fra idé til premiereaften. I månedsvis har 70 elever og lærere arbejdet på forestillingen, der havde premiere onsdag d. 22. januar. Karen Nørgaard er en af lærerne, der står bag musicalen. Hun fortæller, at stort set alle kulisser er lavet af eleverne selv, og at de har fået mere eller mindre frie hænder. Skolen har ikke noget fast budget, dog prøver de at finde på kreative løsninger uden at gå på kompromis med kvaliteten. Karen fortæller, hvordan emnet er topaktuelt i dag, især på et gymnasium i en tid hvor berømmelse og likes fylder enormt meget i de unges hverdag.

Man må ikke være helt ens alle sammen, men heller ikke skeje for meget ud,” uddyber hun.

Handlingen afspejler elevernes verden, hvor man let kan opleve at blive sat i kasser, og hvor det kræver tryghed og fællesskab at turde være sig selv. Med musicalen vil de gerne vise, at vi sagtens kan være små individer i fællesskab. 

En del af et fællesskab

Efter forestillingen rykker de stolte medvirkende ned i skolens kantine for at drøfte premiereaftenen med de andre skuespillere, såvel som venner og familie. Latter og snak spreder sig hurtigt, og den livlige stemning fra forestillingen fylder stadig. Efter få minutter i det summende lokale mødes vi af to stolte og lettede medvirkende, der hver især har haft essentielle roller i musicalen. Karoline Hedemand har været en del af det store scenografi-team, som har stået for opsætning og konstruktion af de forskellige scener og kulisser. I modsætning til Karoline Hedemand, som spillede en rolle back-stage, har Hans Christian Brun-Jensen spillet rollen som en af de utallige Andy Warhols på scenen foran publikum. 

Nervøsiteten har så småt fortaget sig, men sådan så det ikke ud kort tid inden forestillingen

“Jeg var meget nervøs inden forestillingen, da jeg er den første Andy Warhol på scenen,” fortæller Hans Christian, og Karoline nikker.

“Men det glemmer man hurtigt, når man står på scenen med de andre.”

Hans Christian Brun-Jensen har taget plads i den indledende scenes kulisse.

Karoline tilføjer, at folk generelt er gode til at støtte hinanden, og at det gør meget for fællesskabet.

Fællesskabet er generelt noget, de to medvirkende lægger vægt på, og når vi spørger ind til, hvad forestillingen har gjort for sammenholdet på tværs af klasser og linjer, er de urokkeligt enige:

Det har betydet rigtig meget for sammenholdet på skolen, især for os som 1.g’ere. Vi hilser på hinanden på gangene og snakker om forestillingen på kryds og tværs”

Derfor anbefaler de klart andre at deltage, når den næste musical løber af stablen i 2023. 

Især rektor virkede ovenud tilfreds og stolt over aftenens præstation, og da vi forlod Favrskov Gymnasium, var han stadig et stort smil. 

Backstage viser Karoline Hedemand stolt planerne for scenografien frem: “Siden efterårsferien har vi arbejdet med musicalen

Relaterede artikler