19. maj 2024

Sløjfen ønsker nyt køkken

Grundpræmissen for Hadsten Kulturhus Sløjfen blev skabt da huset blev bygget: ”Forsamlingshuset udformning skal signalere, at det er et sted for byens borgere, hvor de kan mødes om kulturelle aktiviteter.”

Den grundpræmis har siden udgjort fundamentet for SLØJFEN og har gennem årene sikret en stærk og loyal lokal opbakning.  

  1. Bestyrelsen er frivillig og lokalt funderet
  2. Sløjfens ”sløjfevenner” er aktive frivillige, der støtter Sløjfen med alt fra stoleopsætning, billetsalg, borddækning og oprydning.
  3. Huset bakkes op af lokale erhvervssupportere og partnere, som hvert år til sammen lægger op mod 100.000 kr. til styrkelse af husets aktiviteter.

Mere end 100 forskellige aktører har haft sin gang i huset; foreninger, organisationer, skoler, menigheder, virksomheder og kommunale institutioner har anvendt Sløjfen som mødested for; foredrag, koncerter, optrædener, undervisning, udstillinger. Hertil kommer Sløjfens eget aktivitetsudbud som er større end i de andre kulturhuse i kommunen.

Det har imidlertid været en stor udfordring, at Sløjfens køkken ikke er stort nok til, at man kan drive en bæredygtig forpagtning herfra. Skiftende forpagtere har derfor været nødsaget til at have køkkenfaciliteter og personale to steder og de har skullet transportere maden frem og tilbage til huset.

Som forpagter har man også ansvaret for at drive cafeen og det kan være umådeligt svært at skabe det rette nærvær og miljø for en café, hvis køkkenet ikke ligger sammen hermed.   

Cafeen er husets udstillingsvindue og visitkort. Er der ikke aktivitet i cafeen, kan man fejlagtigt få den opfattelse, at der slet ikke sker noget i huset. Og selv om aktivitetsniveauet rent faktisk er ganske højt, kan man desværre ikke leve af kun at lave mad til huset. 

Derfor har Sløjfens bestyrelse opfordret kommunen til at investere i et nyt køkken, som gør det attraktivt for en forpagter;

  1. at drive café midt i byen
  2. at servicere husets aktiviteter med god forplejning
  3. at levere mad ud af huset.

Kommunen er nu i fuld gang med at se på mulighederne for at tænke løsningen sammen med en udvidelse af Sløjfen og placering af en ny ungdomsklub i eller tæt ved huset.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler