14. juli 2024

Spændende kunstværk på vej ved Sunds Plads

ByensNyt var forbi kunstneren Eske Touborg fra Århus, da han tirsdag formiddag var i fuld gang med at skabe det kunstværk, der skal udgøre indgangspartiet til Vårfluepladsen ved Kollerup Enge.

Eske står under broen i en kurv for enden af en lang arm på en teleskoplæsser da ByensNyts udsendte ankommer. ”Giv ham lige et par minutter” siger Eskes assistent Sandra, der er i færd med at blande maling, ”så skal jeg nok bede ham komme over.”

Efter jeg havde stået og betragtet Eskes arbejde på skråningen under broen et par minutter, fjernstyrer han kurven over på den side af åen, hvor vi står, hopper ned fra sin malerplatform og hilser på.

Eske Touborg er 26 år og lever i dag 100% af sin kunst og står bag flere store anerkendte kunstværker i Århus. Han startede med at male graffiti som 14 årig og har som ung street artist deltaget i en lang række street art festivaler og workshops.

Siden har han udgivet flere bøger om graffiti og står endvidere bag  WWW.graffitibible.com som er verdens førende online platform for læring om graffiti. Det er en platform som han har udviklet i samarbejde med Montana Colors , der er producent af graffitimaling world wide.  

Eske medvirkede for noget tid siden i Favrskov Kommunes ”Kunsten ud i Landsbyerne” og derigennem kom han i dialog med kommunen om udarbejdelse af det iøjnefaldende kunstværk ved Lilleåen.

”Det er da en rigtig spændende udfordring” fortæller Eske, da han er hoppet ned fra sin platform. ”For det første er det nogle sjove former at male på. For det andet tiltaler det mig, at man i det her projekt har fokus på biodiversitet – insekter og herunder særligt vårfluerne som vigtige elementer i naturens værdikæde. Derudover synes jeg det er godt, at man på den måde kobler den menneskeskabte kultur sammen med natur i sådan en fusion, hvor Favrskovs ønsker om at orientere om natur og mine kompetencer som kunstner kan spille sammen i et fælles formidlingskunstværk”.

Bag Eske kan man se, hvordan han er påbegyndt malingen af en flot bækørred i spring for at snappe en vårflue. Bag fisken kan man se, at vandet skifter farve fra rødt til blåt.

”Ja, det var fordi jeg blev inspireret af en fortælling, som jeg hørte om, at der engang lå et slagteri her, hvor spildevandet fra slagteriet dengang kunne farve vandet rødt. I dag er vandet i åen er jo så rent som det næsten kan være i en å. Så bevægelsen fra rødt til blåt er en historisk perspektivering af vandmiljøet i åen” fortæller han.

”Favrskov Kommune skal have klap på skuldrene for at prioritere at koble kunst i det offentlige rum sammen med denne her slags naturprojekter. Kunst kan helt sikkert gribe nogle andre grupper end dem, der primært er interesseret i naturen. På den måde får man skabt sådan en flot sammenfattende fortælling. Det synes jeg man skal værdsætte” slutter han og springer igen op i kurven for at fortsætte sit flotte arbejde med kunstværket.   

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler