26. februar 2024

Kurt Villy gør det igen

Julen er reddet og traditionen bevaret, idet 16. udgave af folkemindesamleren Kurt Villy Svendsens “En Julehistorie” nu er at finde på hylden hos Skjold Burne i Søndergade

Som trofast læser af den traditionsrige julekalenderbog var det med lidt blandede følelser, at jeg i går modtog bogen, så jeg kunne skrive en anmeldelse her til ByensNyt.

Blandede følelser, fordi det gennnem mange år for mig, som for så mange andre her i byen, har været en fast tradition at læse én historie om dagen gennem december måned. Og hvis jeg nu, for at kunne fortælle lidt om dette års historier, begyndte at læse nogle af artiklerne, så var det jo lige som at spise foran i sin chokoaldejulekalender. Det giver jo bagslag til sidst.

Ikke desto mindre åbnede jeg bogen og gjorde mig nogle tilfældige nedslag blandt de 24 levende historier, der hver i sær som i de foregående bøger omhandler konkrete eksempler på livet i og omkring Hadsten gennem tiderne. Og jeg blev ikke skuffet.

Kurt Villy er en gudsbenåedet historiefortæller. Han kan i sagens natur ikke selv have oplevet alt, hvad han fortæller og slet ikke om de begivenheder, der ligger 100 år tilbage eller mere. Men han har helt sikkert oplevet historierne blive fortalt og formår på en virkelig velskrevet og humoristisk måde at genfortælle minder og anekdoter så de fremstår lyslevende for én.

Der er en for mig hidtil ukendt historie om, hvordan gæve lokale frihedskæmpere under krigen narrede Gestapo og gemte sprængstoffer på min egen slægtsgård Elgaardsminde.

Der er en historie om en tidligere tugthusfange der i 1914 som afledningsmanøvre for et kvægtyveri sætter Brunballegaard i Nr. Galten i brand og om bestræbelserne på at fange brandstifteren. Hvordan den ender kan I selv læse.

Der er også to fine historier om de lokale, folkekære profiler Lars Toft Hansen og Niels Wolf Møller bedre kendt som Pingvin-Lars og Høker Niels, som begge hørte til blandt Kurt Villys nære relationer. De har også fået en plads i den nye julekalenderbog.

Og så er der naturligvis historier om Kurt Villys oplevelser med mennesker som han mødte på sin vej i sine mange år som post i byen.

Hvis du følger Kurt Villy Svendsens Facebookgruppe “Gamle Hadsten og de gode historier” vil du elske dette års “En Julehistorie”. Bogen er perfekt for den der bare godt kan lide at læse om Hadsten før i tiden, som hyggelæsning i julemåneden eller som mandelgave. Den har forord af Kurt Villys mangeårige ven og tidligere kollega Anders Stig Berthelsen.

Bogen koster kun 120 kr og kan købes i Skjold Burne.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler